Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya'da siyasi düğümle sonuçlanan seçimlerin Euro Bölgesi'ndeki borç krizini yeniden canlandıracağı korkusuna neden olmasının ardından Avrupa Birliği liderleri, İtalya'daki karşıt fraksiyonlara, bütçe programlarına bağlı kalacak bir birlik hükümeti kurma yönünde baskı yaptı.

Roma'da yankılanan mesajında AB Başkanı Herman Van Rompuy, Estonya'nın başkenti Talin'den bütçe disiplinive ekonomik reformlardan geri adım atmanın, piyasanın Euro Bölgesi'nin kriz yönetimine duyduğu güveni yok edeceği uyarısında bulundu.

Köşeden her dönüşte, köşedeki huzursuzluk riskini akılda tutmak gerektiğinin altını çizen Rompuy, "Geri dönüş yok. Buna gücümüz yok" dedi.

İtalya'daki siyasi düğüm, yatırımcıları krizin vurduğu İspanya, Portekiz, Yunanistan ve İtalya'daki paralarını Almanya'ya kaydırmaya iterek Avrupa'daki tahvil piyasaları sarstı. İtalya'nın 10 yıllık tahvillerinin getirisi 41 baz puanlık artışla 14 ayın en büyük sıçramasını yaptı ve yüzde 4.9'a tırmandı. İtalyan tahvilleri ile Almanya'nınkiler arasındaki fark 51 baz puan yükselerek 343 baz puana çıktı.

İtalya'nın 2 rakip bloğunun liderleri Pier Luigi Bersani ve Silvio Berlusconi seçeneklerini değerlendirirken, Avrupalı yetkililer istikrarlı bir hükümet kurulması ile endişeler arasında gidip geldi.

Eski komedyen siyasetçi Beppe Grillo, koalisyonu reddederek, kemer sıkmalara karşı çıktı ve euroda kalmayı referanduma taşıma çağrısında bulundu.

İlgili haber için tıklayınız...