Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

 Chicago Fed Başkanı Charles Evans, Fed'in rekor düzeydeki teşvikleri sonlandırarak Amerikan ekonomisini zorda bırakmaktan kaçınması gerektiğini söyledi.

Politikaları azımsama hatasına düşülmemesi gerektiğinin altını çizen Evans, parasal genişlemeyi şartlar olgunlaşmadan durdurmamak için dikkatli olunması çağrısında bulundu ve "Bu tehlikeyi göz önünde bulundurarak, rehavete kapılmamalı ve tutumumuzu değiştirmemeliyiz" dedi.

Fed Başkanı Ben S. Bernanke bu hafta rekor düzeydeki genişlemenin varlık balonları yaratma ve enflasyonu hızlandırma risklerini göz ardı ederek Fed'in aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımlarını devam ettirmeye hazır olduğunun sinyalini verdi. Fed Açık Piyasa Komitesi'nin 29-30 Ocak tarihindeki toplantılarında birçok yetkili bankanın ekonomik görünüm uyarınca tahvil alımlarının hızını değiştirmeye hazır olmasına yönelik görüşlerini dile getirdi.

Evans, ilerlemeyi engelleyebilecek bir dizi aşağı yönlü risk olduğuna dikkat çekti.

Ekonominin bu yıl yüzde 2.5 ila 3; önümüzdeki yıl da yüzde 3.5 ila 4 büyüyeceğini öngören Evans, önümüzdeki yılın sonuna kadar işsizlik oranının yüzde 7'nin altına gerileyebileceğini tahmin etti. EChicago Fed başkanı büyüme karşısındaki riskler arasında hükümetin bütçe kesintileri ve Avrupa'da henüz çözülmemiş olan borç krizini gösterdi.

Evans ayrıca Fed'in 2014'te kaçan hızın yakanmasına yardımcı olacak politikalara sahip oldukları konusunda "iyimser" olduğunu belirtti.