Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, güneş enerjisiyle çalışan kollektörlerden enerji üretimiyle ilgili, ''Serbest üretici limiti, lisansa tabi olmayan limit, inşallah önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu'na gelecek. Yarım megavattan bir megavata çıkartıyoruz. 2,5 megavata kadar da Bakanlar Kurulu'nun yetkisine sunuyoruz'' dedi.

Yıldız, Meram Elektrik Dağıtım A.Ş'nin genel müdürlük bahçesinde kurduğu 200 kilovatlık güneş enerjisi santralinin açılışında yaptığı konuşmada, tüketilen yerde üretilen veya üretilen yerde tüketilebilen bir iş varsa, bu işin ideale yakın olduğunu söyledi.

Açılışı yapılan santralin gücünün küçük görülebileceğini, ancak muhtevasını desteklediklerini ifade eden Yıldız, şunları kaydetti:

''Yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları olarak baktığımız ve sürekli kendini yenileyen güneş enerjisiyle çalışan kollektörler. 200 kilovat, 1 megavatın 5'te 1'i. Serbest üretici limiti, lisansa tabi olmayan limit, inşallah önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu'na gelecek. Yarım megavattan bir megavata çıkartıyoruz. 2,5 megavata kadar da Bakanlar Kurulu'nun yetkisine sunuyoruz. Hal böyle olunca bütün vatandaşlarımız, küçük sanayi işletmecilerimiz, zemini müsait olan, tarım arazisinde olmayan, yeşili katletmeyen, çevreye duyarlı bir işletmecilik yapabilirler. Buradaki güneş kollektörlerinin özellikle Konya gibi mümbit arazisinin yanında mümbit güneşiyle beraber de hizmet verebilecek yapıda olmasını son derece keyifle ve mutlulukla karşılıyoruz. İnşallah bu tür örneklerin yaygınlaşmasını temenni ediyoruz.''
Yıldız, daha sonra MEDAŞ İşletme Müdürlüğü binasındaki Scada Merkezi'nde incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı.

Ardından MEDAŞ Sanat Galerisi'ne geçen Yıldız, buradaki resim sergisini gezdi.