Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Daha sıkı maliye politikasının işsizliğin artması riskini ortaya çıkaracağını söyleyen Princeton Üniversitesi ekonomi profesörü ve Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, ekonomik büyümeyi aynı seviyede sürdürmek için daha yüksek hükümet harcaması çağrısında bulundu.

Bloomberg televizyonunda eski Kongre yetkilisi Joe Scarborough ile katıldığı programda Krugman, şu an en önemli konunun harcamaları kesmeye devam ederek bu toparlanmayı bozmak ve en azından bu ekonominin ihtiyacı olan harcamaları yapmak arasında bir karar vermek olduğunu savundu.

Kongre ve ABD Başkanı Barack Obama, bu ay devreye giren harcama kesintilerini erteleme konusunda bir uzlaşıya varamadı. Kongre Bütçe Ofisi harcamalardaki daralmanın büyümeyi yıl sonuna kadar yüzde 0.6 azaltabileceğini tahmin ediyor.

"Mali sıkılaştırma olmasaydı oldukça güçlü bir toparlanmaya girecektik" ifadeleriyle dikkat çeken Krugman, "Eliminizde yetersiz talepten muzdarip bir ekonomi var. Bu da harcama kesintilerinin şu an için zarar verici olacağı anlamına geliyor" dedi.

Scarborough da harcamaları kesmek için şu anın doğru zaman olmadığı görüşüne katılarak, Fed'in faizleri yükseltmeye başladığı zamana kadar beklenmesinden yana olduğunu söyledi. Ancak Scarborough, ABD'nin borç yükünün uzun vadede çözüme kavuşturulmamasının tahvil piyasası krizine neden olacağına ilişkin endişelerini de dile getirmeyi ihmal etmedi.

Piyasalar konusunda bir endişe taşımadığını söyleyen Krugman, ileride gereken savunma harcamaları kesintisi ve Medicare reformlarının bile bugün ekonomi için sorunlu olacağını savundu.

Krugman 2008 yılında "ticaret trendleri ve ekonomi aktivitenin yerleştirilmesi" analiziyle Nobel ödülüne layık bulunmuştu.