Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Dünya Altın Konseyi, merkez bankalarının, toplam rezervlerinde dolar ve euro varlıklarını azaltmak için altın, yen ve Çin renminbisi alımlarını artırmakta olduğunu kaydetti.

Altın üreticileri tarafından fonlanan Londra merkezli Konsey, bugünkü raporunda, resmi varlıkların 2012 yılında 12 trilyon dolardan daha fazla arttığını ve altın ve dolar hariç Dövizin payının 2008'den bu yana mutlak anlamda üçe katlandığını belirtti.

Merkez bankaları, Konsey'in geçen ay yaptığı açıklamaya göre, 2012 yılında 534.6 ton altını ezervlerine ekledi ve bu miktar, 1964 yılından bu yana en yüksek tutarı işaret ediyor. Barclays Plc, hükümetlerin, 2013 ve 2014 yıllarının her ikisinde 300 ton altın alımı yapcağı tahmininde bulundu. Dövizdeki değer kaybı ve enflasyon endişeleri, Morgan Stanley'in 25 Şubat'taki raporuna göre, altın talebini artıracak.

Konsey'de hükümet işlerinden sorumlu yönetici Ashish Bhatia, raporda, "Yeni alternatiflere paralel olarak altın rezervlerinin artırılması optimal bir strateji, zira merkez bankaları altında düşük tahsisli kalmaya devam ediyor ve birçok çekici alternatif ya çok küçük ya da renmimbi durumunda olduğu üzere, daha geniş uluslararası katılıma henüz açık değil" dedi.

Dünyanın en büyük üreticisi Barrick Gold Corp., Newmont Mining Corp. ve AngloGold Ashanti Ltd. Konsey'in üyeleri arasında yer alıyor.

Analiz: Soros altını rüyadan uyandırdı mı?