Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Alman şirketlerin Şubat'tan bu yana en yüksek seviyesinde seyreden 3 aylık euro tahminleri, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indiriminin ekonomiyi destekleme yeteneğine duyulan güveni yansıtıyor.

Almanya'nın Deutsche Bank AG'nin ardından en büyük bankası olan Commerzbank AG'nin anketine göre, Avrupa'nın en büyük ekonomisindeki şirketlerin yzüde 26'sı önümüzdeki 3 ayda euronun dolar karşısında değerlenmesini, yüzde 18'i ise zayıflamasını bekliyor. Anket, Mart ayına kadar ayıların, boğaların önüne geçtiğini gösteriyordu.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin bu ay faizleri yüzde 0.5 ile rekor düşüğe çekmesi, 4 ay içinde federal seçimlere gitmeye hazırlanan Angela Merkel'in ülkesi olan Almanya'da temettü getirmeye başlamış olabilir. İyimserliğin belirmesi, Ifo Enstitüsü'nün Alman şirketlerin güveninin 3 aydır ilk kez Mayıs'ta arttığını gösterdiği ve Bundesbank'ın da büyüme hızında artış öngördüğü geçtiğimiz haftaki raporları da doğruluyor.

Kurumların 3 aylık beklentilerde genellikle karamsar olduğunu hatırlatarak, bunun bu ay değiştiğini söyleyen Commerzbank'ın kıdemli Döviz stratejistlerinden Lutz Karpowitz, son zamanda Euro Bölgesi'ndeki dağılma tartışmalarının azaldığını, piyasanın da bundan daha az korktuğunu belirtti.