Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in parasal genişleme hareketini daraltıp daraltmayacağı soruları yerel ve uluslararası piyasaları meşgul etmeye devam ederken, BloombergHT Yayın Koordinatörü ve BloombergHT.com Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Başaran, "Akıllı Para" programında konuyu ele aldı.

Yapı Kredi Başekonomisti Doç. Dr. Cevdet Akçay ve Ekspres Yatırım Başekonomisti Özlem Derici gibi isimlerin yorumlarını alan Başaran, "Bol para döneminin sonuna mı geliyoruz" sorusuna cevap aradı.

Fed'in hareketleri hakkında yorumu sorulan Doç Dr. Cevdet Aksoy, yakın zamanda önemli bir manevranın gerçekleşmeyeceğini belirtti.

"Fed'in henüz çok fazla pozisyon değiştireceğini sanmıyorum" diyen Aksoy, parasal genişlemenin bir süre daha devam etmesini beklediğini dile getirdi.

Öte yandan Ekspres Yatırım Başekonomisti Özlem Derici de parasal genişlemenin bir süre daha devam etmesini beklediğini dile getirdi.

"Ucuz para bir süre daha bizimle. Biliyorsunuz piyasada beklentiler satın alınıyor" diyen Derici, Fed'in parsal genişlemeyi azaltmadan önce piyasada bu yönde bir hava yaratacağının altını çizdi.  

Olumlu verilerin parasal genişlemenin yavaşlatılacağına dair beklentiler oluşturduğunu ve olumsuz gelişmelerin de parasal genişlemenin devam edeceği beklentisi yarattığını dile getiren Derici, "Dolayısıyla oldukça volatil bir döneme giriyoruz ama bol para döneminin sonuna mı geliyoruz diye sorarsanız evet fakat bunun çok yavaş ve yönetilebilir bir şekilde olması gerekiyor" dedi.

Haziran ayı gibi parasal genişlemede bir değişiklik beklemediğini de aktaran Derici, böyle bir değişikliğin muhtemelen Eylül veya son çeyrek gibi gelebileceğini belirtti.