Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'den gelecek imalat verisinin öncesinde ve Hindistan'ın ikinci çeyreğinde de yüzde 5'in altında büyüme kaydetmesiyle gelişen piyasalar endeksi 1 ayın en sert aylık düşüşüne işaret etti.

Çin'in en büyük elektrik üreticisinin bir birimi olan Huaneng Power International Inc.'in yüzde 3.1 değer kaybetmesiyle kamu hizmeti şirketleri düşüşe öncülük etti. Hindistan'ın en değerli bankası HDFC Bank Ltd. 2 ayın en büyük düşüşünü kaydetti. Shangdoing Weigao Group Medical Polymer Co., kârın artmasıyla yüzde 14 primlendi. Hint rupisi zayıflayarak 12 ayın en sert düşüşünü yaptı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.3 kayıpla 1,012.93 puana gerileyerek 23 Nisan'dan bu yana en düşük kapanışına hazırlanıyor. Endeks Mayıs'ta Fed'in tahvil alımlarını azaltacağı endişesiyle yüzde 2.5 düştü ve gelişen piyasa paralarının da çoğu zayıfladı.

PT First State Investment Indonesia'nın yatırım yöneticilerinden Laurentia Amica Darmawan, yatırımcıların Çin'deki toparlanmanın hızından ve Fed'in tahvil alımlarını azaltacağından ötürü endişeli olduğunu söyledi.

Hindistan'ın S&P BSE Sensex Endeksi yüzde 1.2 kayıpla 1 haftanın en sert düşüşünü kaydederken, HDFC Bank rekordan yüzde 2.6 düşüşle 206 rupiye geriledi.

Ülkenin Merkezi İstatistik Ofisi, gayrisafi yurtiçi hasılanın ocak-Mart döneminde yüzde 4.8 büyüdüğünü açıkladı. Hindistan önceki çeyrekte yüzde 4.7 büyümüştü. Bloomberg anketine katılan ekonomistler de ilk çeyrekte Hindistan'ın yüzde 4.8 büyüyeceğini öngörmüştü. Ülkenin GSYH'si Mart'ta sonlanan 12 aylık dönemde yüzde 5 büyüyerek, geçtiğimiz 10 yılın yüzde 8 ortalamasının altında kaldı.

Rupi, dolar karşısında yüzde 0.2 zayıflayarak 56.47 dolara kadar gerileyerek, bu ayki düşüşünü yüzde 4.9'a genişletti.