Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de tüketici harcamaları Nisan ayında, gelirlerdeki durgunlukla birlikte, beklenmedik bir şekilde düştü. Bu veri, ABD ekonomisinin en büyük parçası olan harcamaların ikinci çeyreğin başında gevşek bir zeminde olduğunu işaret ediyor.

Ekonominin yaklaşık yüzde 70'ini kapsayan hanehalkı harcamaları Nisan ayında, Mart ayındaki yüzde 0.1'lik artışın ardından yüzde 0.2 düştü. Bloomberg'in anketine katılan 79 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, harcamaların değişiklik göstermemesi bekleniyordu. Gelirler ise aynı dönemde değişmedi ve fiyatlar dört yılı aşkın sürenin en hızlı düşüşünü gösterdi.

Bu veri, Mart ayında başlayan federal bütçe kesintileri ve 2013 yılının başından itibaren uygulanmaya başlayan vergi artırımlarının ekonomi için oluşturduğu risklerin altını çiziyor. Aynı zamanda, konut piyasasındaki sıçrama, hisse senetlerindeki kazançlar ve daha düşük akaryakıt maliyetleri, hanehalkı finansmanı ve güvenine destek sağlayarak, harcamalardaki düşüşlerin daha büyük boyutlu olmasını engelliyor.

New York'ta Credit Suisse ABD ekonomisti Jonathan Basile, "Bu çeyrekte daha ılımlı bir tüketici harcamaları profili görebiliriz, ancak harcamalar genişlemeye devam etmeli," dedi ve "Hanehalkı düşük enflasyondan dolayı daha fazla harcama gücüne kavuştu" değerlendirmesinde bulundu.

Harcamalar, Mayıs 2012'den bu yana ilk kez düşüş gösterdi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminleri yüzde 0.3 düşüşle yüzde 0.4 artış arasında geldi. Mart ayı harcamaları ise yüzde 0.2 artıştan yüzde 0.1 artışa revize edildi.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, gelirlerin yüzde 0.1 artması bekleniyordu.