Advertisement
HABERLER ABONE OL

Batı Teksas türü ham petrol (WTI) fiyatları, dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de ham petrol stoklarının yükselmesi ile bir haftanın en büyük yükselişinin ardından geriledi.

Petrol vadelileri, dünkü yüzde 1.1'lik artışın ardından bugün yüzde 1.3 kadar geriledi. ABD'de ham petrol stokları, Amerika Petrol Enstitüsü'nün (API) verilerine göre geçtiğimiz hafta 5.94 milyon varil artış gösterdi. Fiyatlar dün, ABD kanun yapıcıların anlaşmasının ardından 16 gün süren hükümet kapanmasının sonlanması ve borç tavanının artırılması ile 10 Ekim'den bu yana en büyük artışı gösterdi. Başkan Barack Obama meclisten geçen kanunu imzaladı.

Oslo'da bulunan DnB ASA kıdemli petrol analistlerinden Torbjoern Kjus, "API verilerinde görülen artış düşüşe sebep oluyor. Fiyatlar ayrıca ABD'deki bütçe tartışmalarının kısa süreli çözülmesi ile de düşüyor" dedi.

Kasım vadeli WTI petrol fiyatları Nymex elektronik işlemlerinde 1.36 dolar kadar gerileyerek 100.93 dolar olurken, New York saati ile 09:10'da 100.87 dolardan işlem gördü.

Aralık vadeli Brent petrolün fiyatı ise 1.01 dolar gerileyerek Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 109.58 dolar oldu. Kasım vadeli kontrat ise 90 sent artışla dün 110.86 dolardan kapandı. Tüm Brent petrol kontratlarında işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 43 aşağısında seyretti.

Aralık vadeli Brent ve WTI petrol arasındaki fark 8.57 dolardan 8.45 dolara daralarak 9 Ekim'den bu yana en dar fark olarak kaydedildi.