Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-ABD dayanıklı mal siparişleri beklentinin üzerinde

ABD'de dayanıklı tüketim malları siparişleri ticari ve askeri uçaklara olan talebin iş ekipmanına olan talebi bastırmasıyla Eylül ayında son 3 ayın en sert yükselişini gerçekleştirdi.

Bugün açıklanan resmi verilere göre en az 3 yıl dayanıklı kalması beklenen siparişler yüzde 3.7 yükselirken, bir önceki ayın rakamı yüzde 0.2'ye revize edildi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı yüzde 2.3 artış olarak gerçekleşti. Sermaye ekipmanına olan talebin göstergesi yüzde 1.1 düşerek firmaların hükümetin kapandığı dönemde geri adım attıklarını yansıttı.

-ABD tüketici güveni beklenenden fazla geriledi

Thomson Reuters/Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi Ekim ayında 77.5'ten 73.2'ye geriledi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı endeksin 75.2'lik öncü rakamların ardından 75'e düşeceği yönündeydi.

-ABD'de toptan stoklar yükseldi

ABD'de toptan satış stokları geçtiğimiz ay yüzde 0.5 yükselirken, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı yüzde 0.3'lük artışa işaret etti.

Öte yandan bir önceki ayın verileri de yüzde 0.1'den yüzde 0.2'ye yukarı yönlü revize edildi.

-Microsoft'in satış ve kârı arttı

CEO'su Steve Ballmer'ın yerine gelecek yeni bir isim arayan teknoloji şirketi Microsoft Corp., müşterilerin zayıf PC alımlarındaki açığı, kurumsal yazılım talepleriyle destekleyerek 3. çeyrekte beklentinin üzerinde satış ve kâr elde etti.

Microsoft'un 30 Eylül'de sonlanan çeyrekte net geliri, bir yıl önceki 4.47 milyar dolardan 5.24 milyar dolara çıkarken, hisse başı geliri de 53 centten, 62 cente yükseldi. Bloomberg anketina katılan analistler şirketin hisse başı kârının 54 cent olmasını bekliyordu. Bilanço verisinin ardından Microsoft'un hisseleri, seans sonrası işlemlerde değerlendi.

-Samsung'tan rekor kâr

Güney Koreli Samsung Electronics Co., daha ucuz Galaxy akıllı telefonu satışları ve bellek çipi fiyatlarındaki rallinin etkisiyle 3. çeyrekte rekor düzeyde kâr açıkladı.

Asya'nın en büyük teknoloji şirketi olan Samsung'un azınlık payı hariç net geliri yüzde 25 artarak 8.05 trilyon wona (7.6 milyar dolar) çıktı. Bloomberg anketine katışan 24 analistin medyan tahmini şirketin kârının 7.94 trilyon won olarak geleceği yönündeydi.

-ABD hisseleri haftalık kazanca hazırlanıyor

ABD hisseleri, Amazon.com Inc. ve Microsoft Corp. gibi şirketlerin bilançolarının beklentileri aşması ve yatırımcıların Fed'in teşvikleri azaltmaya ne zaman başlayacağına yönelik işaretler bulmak için ekonomik verileri değerlendirmesi ile yükselirken, Standard & Poor's 500 Endeksi gün içi zirve rekoruna bir puan kadar yaklaştı.

Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 0.2 yükselerek New York saati ile 12:45'te 1,754.78 puan olurken, endeks gün içerisinde 1,758.46 puana kadar yükseldi. Nasdaq 100 Endeksi yüzde 1.1'e varan kazançları azalttı ve yüzde 0.4 tırmanarak 3,375.98 puana yükseldi. Dow Jones endeksi ise 28.22 puan, yani yüzde 0.2 artışla 15,537.43 puanda. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 3.7 yukarısında seyretti.

-Avrupa hisseleri günü yatay tamamladı

Avrupa hisseleri Kering SA ve Renault SA gibi firmaların bilançolarda beklentilerin altında kalması ve BASF SE'nin kazançları ile bugün büyük bir değişiklik yaşamazken, Stoxx Europe 600 Endeksi üst üste 3. haftalık yükselişi kaydetti.

Stoxx 600 Endeksi yüzde 0.1 gerileyerek günü 320.09 puandan kapattı. Endeks bu hafta Daimler AG ve Royal Philips NV gibi şirketlerin tahminlerin üzerinde gelen bilanço açıklamalarıyla yüzde 0.5 ilerleme kaydederken, 2013 yılında ise dünya genelindeki merkez bankalarının faiz oranlarını düşük tutmaya devam etmesi ile yüzde 14 ralli yaptı.

-Gelişen piyasalar bu hafta sert düştü

Gelişen piyasa hisseleri, Çin'de para piyasası oranlarının yükselmesi ve şirket kazançlarının yavaşlayacağı endişeleriyle gerileyerek Ağustos'tan bu yana en büyük haftalık düşüşe hazırlanıyor. Endonezya rupisi ise Haziran 2009'dan bu yana en iyi haftayı gerçekleştirdi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.4 düşerek New York saati ile 11:16'da 1,026.51 puana gerilerken, bu haftaki kayıplarını yüzde 1.5'e genişletti. Şanghay Composite Endeksi, Great Wall Motor Co.'nun beklentilerin altında kalan kârı ile yüzde 10 gerilemesi sonrasında yedi haftanın en düşük seviyesine indi. Brezilyalı petrol şirketi OGX Petroleo e Gas Participacoes SA yüzde 11 değer kaybetti. Endonezya rupisi 19 Eylül'den bu yana en büyük sıçramayı kaydetti.

-Dolar euro karşısında 2 yılın dibinde

Dolar, ABD'de tüketici güveninin beklenenden fazla düşmesiyle ekonominin çalkantılı bir dönem geçirdiği ve Fed'in teşvikleri azaltmayı erteleyeceği iddialarını artırması sonrasında euro karşısında iki yıla yakın bir sürenin en düşük seviyelerinden işlem görüyor.

Dolar, euro karşısında 1.3832 düzeyinden Kasım 2011'den bu yana en düşüğünü kaydetmesinin ardından büyük bir değişiklik göstermeyerek New York saati ile 10:01'de 1.3792 dolar oldu. ABD doları, yen karşısında 96.94'ten 9 Ekim'den bu yana en düşüğünü test etmesi sonrasında 97.35 yenden işlem gördü. Dolar, bu hafta euro karşısında yüzde 0.8, yen karşısında da yüzde 0.4 değer kaybetti. Euro yen karşısında büyük bir değişiklik yaşamayarak 134.26 yen seviyesinden işlem görürken, bu hafta toplamda yüzde 0.3 güçlendi.

-WTI petrol 3. haftalık düşüşe hazırlanıyor

Batı Teksas türü ham petrol (WTI) fiyatları, ABD'de rekor ham petrol üretiminin stok seviyesini daha da artıracağı söylentileri üzerine Haziran'dan bu yana en sert haftalık düşüşe ilerlerken, dalgalı bir seyir izliyor.

Aralık vadeli WTI petrolün varil fiyatı 27 sent yükselerek Nymex piyasasında Londra saatiyle 13:24'te 97.38 dolardan işlem gördü. Kontrat gün içerisinde 54 sent kadar yükselip 12 sente kadar düşüş yaşarken, bu ay içerisinde en düşük aralıkta hereket etti. Petrol vadelilerinin işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 44 altında gerçekleşti. Fiyatlar bu hafta genelinde yüzde 3.7 gerilerken, üst üste 3. haftalık kayba doğru ilerliyor.

Aralık vadeli Brent petrolün varil fiyatı ise 6 sent kayıpla ICE Futures Europe Borsasında 106.93 dolar oldu.

-Altın yükselişini kıstı

Altın fiyatları Fed'in varlık alımlarını devam ettireceğine yönelik beklentilerin ardından gerçekleştirdiği ralliden sonra fiziki talebin düşeceği beklentileriyle 3 haftanın zirvesinin altında işlem gördü.

Spot altın yüzde 0.2 değer kaybederek Londra saatiyle 09:56'da 1,344.38 dolardan işlem gördü. Fiyatlar bu hafta genelinde yüzde 2.1 ilerleme gösterirken, Ağustos ayından bu yana ilk kez üst üste haftalık kazanç gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Aralık vadeli külçe altının fiyatı ise yüzde 0.5 düşüşle Comex'te 1,344.20 dolar oldu. Petrol vadelilerinin işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 39 altında gerçekleşti.

-ABD tahvilleri haftalık kazancı genişletiyor

ABD hazine tahvilleri ekonomik toparlanmanın varlık alımlarında bir azaltmaya gitmek için çok yavaş olduğu öngörüleriyle üst üste 2. haftalık kazancını genişletti.

10 yıllık gösterge ABD tahvil faizleri 1 baz puan düşerek Londra saatiyle 08:29'da yüzde 2.51 oldu. Ağustos 2023 vadeli yüzde 2.5'lik tahvilin fiyatı 1/8 yükselerek 99 30/32 oldu. Faizler bu hafta 7 baz puan birden düştü.