Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:50'de güncellendi)

Gelişen piyasalar endeksi, Çin Borsası'nın 5 yılın en düşüğünden geri sıçraması üzerine yükseldi. Yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasıyla başlayan süreçte tansiyonun yükselmesiyle Türkiye hisseleri küresel anlamda en büyük düşüşünü kaydederken, Türk lirası rekor seviyeye zayıfladı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Londra saati ile 12:18 itibariyle yüzde 0.3 yukarıda 996.31 puanda seyrediyor ve 4 haftadır ilk kez bu haftayı kazançla kapamaya hazırlanıyor. Şanghay Bileşik Endeksi 18 Kasım'dan beri en yüksek kazançla yüzde 1.4 güçlendi. Borsa İstanbul 100 Endeksi yüzde 5.2 kayıp yaşarken, lira dolar ve euroya karşı rekor düşük seviyelere geriledi.

Çin hisseleri değerlemelerin 5 ayın en düşüğüne gerilemesi ve para piyasası oranlarının 4. gününde de düşerek 2011'den bu yana en sert haftalık kaybını kaydetmeye hazırlanmasıyla ralli yaptı. İstanbul'da yolsuzluk davasına bakan savcılardan biri, soruşturmanın engellendiğini açıklarken, adalet bakanı savcıyı yetkisini aşmakla suçladı. ABD'de işsizlik maaşı başvurularının iyimserliği desteklemesiyle Standard&Poor's 500 Endeksi dün tüm zamanların en yükseğine tırmandı.

"Genel olarak gelişen piyasalarda fiyatlamalar, son zamanların en çekici seviyesinde" diyen Londra merkezli F&C Asset Management Plc'nin yetkilisi Mark Perrin, "Türkiye'deki yolsuzluk skandalı ve Fed'in tahvil alımı azaltımı, Türk para birimini baskı altında tutuyor" diye ekledi.

Gelişen piyasalar endeksindeki 10 sektör grubunun 7'si kazanç sağladı. Endeksin, fiyat dalgalanmalarının göstergesi olan 30 günlük tarihi volatilitesi Mart'tan bu yana en düşük düzeyine geriledi. Endeks 12 aylık kazançlarının 10.5 katından işlem görürken, bu katsayı MSCI Dünya Endeksi için 14.8 olarak seyrediyor.

(15:50'de güncellendi)