Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Arjantin pesosunun 12 senenin en sert düşüşünü kaydetmesinin ardından, Kabine Şefi Jorge Capitanich kurun kabul edilebilir düzeye gelene kadar Döviz kontrollerini gevşeteceklerini açıkladı.

Arjantinliler, döviz alımlarına sıkı kontroller getirildikten 2 yılı aşkın süre sonunda sonra yatırımları için dolar satın alabilecekler.

"Beyan edilen gelirlerine göre dolar alımlarına izin vermeyi kararlaştırdık," diyen Capitanich, "Kur politikamızın ekonomik amaçlarımıza yaklaştığına inanıyoruz," diye ekledi.

Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner, merkez bankasının döviz rezervlerinin 7 senenin en düşüğüne gerilemesiyle, döviz piyasasına olan hükümet kontrolünü azaltarak ekonomik krizi savmaya çalışıyor. Hükümet, Arjantinlilerin dolar başına resmi oran olan 7.88 yerine 13 peso ödemeyi kabul ettiği kara Borsa ile arayı kapatmaya çalışıyor.

Pesoda yaşanan dünkü düşüş, 95 milyar dolarlık rekor temerrütten sonra ülkenin sabit döviz kur rejiminden çıktığı 2002'den beri en sert gerileme olarak kaydedildi. Arjantin para birimi bu yıl yüzde 17'lik kayıpla dünyanın en çok düşen para birimi oldu.

Ekonomi Bakanı Axel Kicillof bugünkü yaptığı açıklamada, "Bize 1 doların 1 peso ettiğine inandırmak isteyenler şimdi 1 doların 13 peso ettiğine inandırmaya çalışıyorlar," diye görüş bildirdi.