Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de imalatın tahminlerden daha fazla yavaşlamasının ardından New York Borsası düştü; gösterge endeksler Haziran'dan bu yana en sert düşüşlerine işaret etti.

Standard&Poor's 500 Endeksi'nde 9 hisse hariç tüm hisseler değer kaybederek Nisan'dan bu yana en geniş kapsamlı düşüşü kaydetti. Telefon hisseleri, AT&T'nin yeni hizmet tarifelerini açıklamasının ardından düşüşe geçti. Ford Motor Co. ve General Motors Co., Ocak'ta otomobil satışlarının gerilemesiyle en az yüzde 2.3 değer kaybetti. Jos. A. Bank Clothiers Inc., Men's Wearhouse Inc.'in alım görüşmelerine girmeyeceğini söylemesinin ardından yüzde 5 düştü.

S&P 500 Endeksi yüzde 2.3 kayıpla 1,741.89 puan ile 17 Ekim'den bu yana en düşük seviyesine gerilerken, Dow Jones Endeksi de yüzde 2.1 düşüşle 15,372.80 puana indi. Endeks bu yıl yüzde 7.3 kayıpla 3 ayın en düşük düzeyine geri çekildi. Amerikan borsalarında 9.5 milyar hissenin el değiştirmesiyle 20 Aralık'tan bu yana en yoğun işlem günü yaşandı.

Herkesin bu yıl en az ekonomik aktivitede büyümenin devamlılığı beklentisinde olduğunu ve son verilerin bu teorilerin üzerine biraz soğuk su döktüğünü söyleyen McQueen Ball&Associates'in yatırım genel müdürü Bill Schultz, "Ekonomik aktivite insanların umduğu kadar güçlü değil. İnsanlar ellerindekini değerlendirmek için mola veriyor" dedi.