Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg anketine katılan ekonomistler, Japon hükümetinin dünyanın en yüksek borç yükünü kontrol altına almak için ne kadar zamanı olduğu konusunda görüş ayrılığı yaşıyor. Mali kriz tartışması, hükümetin satış vergisini artırıp artırmaması gerektiği tartışmasına, bir yenisini daha ekliyor.

Ankete katılan 34 analistin 11'i, hükümetin, sürdürülebilir mali politikayı uygulamaya koymak ve krizi önlemek için 4 yıl ve altında zamanı olduğunu düşünürken, 7'si Tokyo hükümetinin 10 yıldan fazla zamanı olduğunu söylüyor. BNP Paribas SA ve Credit Suisse Group AG ise, mali krizi önlemek için çok geç kalındığını savunan 5 analist arasında yer alıyor. UBS AG ise mali kriz ihtimalinin çok uzak olduğunu söylüyor.

Görüş birliğinin olmaması, satış vergisinde önümüzdeki ay yapılacak yüzde 3 artışın ardından seneye de yüzde 2 artırılmasına karşı çıkanlara fırsat veriyor. Hükümet tahvillerinin en büyük alıcısı olan Japonya Merkez Bankası'nın enflasyon hedefine ulaşması ve teşvikleri azaltmaya başladıktan sonra, kamu borcu talebini garantilemek için Japonya'nın parasal durumunda ilerleme kaydedilmesi gerekiyor.

Tokyo hükümetinin yüzde 2 enflasyon köklere inmeden mali yapılandırma için bir yol haritası çıkartılması gerektiğini savunan Itochu Corp.'un başekonomisti Yoshimasa Maruyama, "Yapmazsa, yatırımcılar yüklenebilir" dedi.

Mali kriz ne kadar geç olursa, Başbakan Shinzo Abe ve olası haleflerinin, sosyal güvenlik finansmanındaki açığı gidermeden önce ekonomik büyümeyi güçlendirmek için o kadar zamanı olacak. Japon hükümetinin borcu, GSYH'sinin iki katı düzeyinde bulunuyor.