Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır,  dünyanın en büyük metal tüketicisi Çin’in ekonomik büyümeyi destekleyici adımlar atmasıyla bakıra talebin dengeleneceği söylentileriyle yükselişini 4. güne taşıyor. Nikel, iki haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

3 ay vadeli bakır kontratları Londra Metal Borsası’nda (LME) yüzde 0.4 kadar yükselerek, ton başına, 6 Haziran’dan bu yana en yüksek seviyesi olan 6,733 dolara ulaşmasının ardından Şanghay saati ile 09:25’te 6,721.50 dolardan alıcı buldu. Nikelin ton başına fiyatı  yüzde 0.8 kadar artış göstererek 3 Haziran’dan bu yana en yüksek seviyesi 1,275 dolara ulaştı.

Çin Merkez Bankası, ekonomik büyümeyi canlandırmak amacıyla, China Merchants Bank Co. ve Industrial Bank Co. gibi bazı ulusal bankalar için sermaye yeterlilik oranını düşürme oranını genişletti. Bakır, bugünkü kazancı ile 3 haftadaki en uzun ralliyi yapmış oldu ve yıllık kaybını yüzde 8.7 oranına düşürdü.

Şanghay merkezli HNA Topwin Futures Co. analisti Xu Liping konu ile ilgili, “Bakır fiyatları, Çin politikalarını yakından takip ediyor. Fiyatlar, Çin Merkez Bankası’nın ekonomiyi desteklemek için aldığı kararlardan memnun” yorumunda bulundu.

Çin, geçtiğimiz hafta, yavaşlayan ekonomik büyümeyi canlandırmak için vergilerin düşürülmesi ve Yangtze River bölgesi gelişimine daha çok harcama yapılması gibi yeni adımlar atılacağını açıkladı. Xu Liring, bakırın krediler için teminat olarak gösterilmesi talebinin, Çin’in Qingdao Limanı bakır stoklarındaki incelemeye rağmen, borçlanma maliyetlerinin görece yüksek olmasından dolayı devam edeceğini söyledi.

Ağustos vadeli bakır kontratları Şanghay’da, 4 günlük artışı sürdürerek, ton başına 48,420 yuan (7,769 dolar) ile 4 Haziran’dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Eylül vadeli bakı kontratları New York’ta yüzde 0.2 değerlenerek ton başına 3.0625 dolara ulaştı.

LME’de çinko yükselirken, alüminyum ve kurşun yatay seyretti. Kalay ise düştü.