Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Borsa Trendleri Raporu'na göre, 2013 yılının ilk yarısında net 561 milyon dolar yabancı sermaye çıkışı yaşanan Borsa İstanbul'da, bu yılın ilk yarısında 1 milyar 198 milyon dolar net yabancı girişi gerçekleşti.

Türkiye Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) ve Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından MKK'nın verileri kullanılarak hazırlanan ve yılın ilk yarısını kapsayan Borsa Trendleri Raporu'na göre, 2014 yılının ilk yarısında Fed'in açıklamaları ile global ekonomik ve siyasi gelişmeler küresel risk iştahında belirleyici oldu.

Rapora göre, yılın ilk çeyreğinde iç gündemin de etkisiyle Borsa İstanbul global piyasalardan genel olarak olumsuz ayrışsa da ikinci çeyreğin başlamasıyla bekleyen bazı halka arzlar gerçekleşmeye başladı. Pay Piyasası bünyesinde halka arz gerçekleşmezken, haziran sonu itibariyle Gelişen İşletmeler Piyasası'nda 18 milyon TL hasılat ile 3 şirketin ve ikincil ulusal pazar ve kurumsal ürünler pazarında yaklaşık 107 milyon TL hasılat ile 5 şirketin halka arzı yılın ikinci çeyreğinde piyasaların hareketlenmesine olanak sağladı.

Raporda, son yıllarda şirketlerin halka açıklık oranlarında artış yönünde bir trend olduğu belirtiliyor. Bu trend, Borsa İstanbul genelinde hem işlem hacmi seviyesinin artmasına hem de daha etkin bir piyasa oluşmasına katkı sağlıyor. 2013 yılının ilk yarısı ile 2014'ün aynı dönemi karşılaştırıldığında Borsa İstanbul'un genelinde fiili dolaşım oranlarında 80 baz puanlık bir artış gözlendi.

- Yılın ilk yarısında işlem hacimleri TL bazında yüzde 3 azaldı

Yılın ilk yarısında BIST TÜM endeksinin piyasa değeri 2013 ilk yarısına göre TL bazında yüzde 4 yükselirken sektör endeksi olarak en fazla yıllık artış yüzde 12 ile BIST Ticaret endeksinde oldu. BIST 100 'ün lokomotifi olan Banka endeksinin piyasa değeri ise 2013 yılı sonuna oranla TL bazında yüzde 21 artış göstererek yükselişe liderlik etti.

Geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırma yapıldığında BIST TÜM endeksinin portföy değeri dolar bazında yüzde 6 değer kaybederken, aynı dönemlerde BIST Banka endeksinin dolar bazında değer kaybı yüzde 9'a ulaştı. Yurt içinde alınan önlemlerin karlılığı düşüreceği kaygısıyla banka hisseleri olumsuz etkilenirken, Sınai endeksi tarihinin en yüksek seviyelerine ulaştı.

Yılın ilk yarısında Borsa İstanbul'da gerçekleşen işlem hacmi geçen yıl sonuna göre TL bazında yüzde 3 azalış gösterirken Banka endeksi yıllık bazda yüzde 15 artış yaşandı.

Yılın ikinci çeyreğinde işlem hacminde nominal olarak yüzde 2 seviyesinde artış görülen BIST TÜM'de fiyatlardaki değer kazanımıyla birlikte TL bazında çeyreksel olarak yüzde 10'luk dolar bazında ise yüzde 16'lık artış görüldü.

En fazla düşüş ise geçen yılın aynı dönemine göre dolar bazında yüzde 57'lik düşüş ile BIST Teknoloji endeksinde yaşandı. Çeyreksel bazda en yüksek artış ise yüzde 70 ile yine Teknoloji endeksinde yaşandı. Nominal değerlerde ise en yüksek artış yüzde 48 ile BIST Ticaret'te görüldü

- Yabancı yatırımcılardan Borsa İstanbul'a artan ilgi

2013 yılının ilk yarısında net 561 milyon dolar yabancı sermaye çıkışı yaşanan Borsa İstanbul'da bu yılın ilk yarısında 1 milyar 198 milyon dolar net yabancı girişi gerçekleşti.

Rapora göre, 2014 yılının ikinci çeyreğinde en yüksek net yabancı alımı Mali endeksinde olurken Hizmetler ve Ticaret endekslerinde net yabancı çıkışı olduğu gözlendi.

2014'ün ilk yarısında BIST TÜM işlem hacminde yüzde 21 paya sahip olan yabancı yatırımcıların piyasa değerindeki payı ise haziran ayında 2013 sonuna göre bir puan artışla yüzde 64'e yükseldi. Yabancıların elindeki hisse senetlerinin toplam değeri 145 milyar TL seviyesinde olmakla beraber, yabacı yatırımcıların BIST Ticaret, BIST Holding ve Yatırım endekslerinde yüzde 28 faaliyet gösterdikleri belirlendi.

AA