Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Goldman Sachs Group Inc.'ye göre, demir cevherinden bakır ve Brent petrolüne, emtia fiyatlarının, küresel arzdaki artışla birlikte, önümüzdeki beş yılda düşüş göstermesi bekleniyor.

Şef Döviz Stratejisti Robin Brooks'un da aralarında bulunduğu Goldman analistleri, dünkü raporlarında, bazı metallerde, enerji ve hammadde emtia grubunda kayda değer düşüşler olacağını belirtti. Analistler, emtianın büyük bölümünde görülen yıl bazındaki süregelen yükselişlerin artık sona erdiğini kaydettiler.

Citigroup Inc. ve Deutsche Bank AG gibi bankalar, Çin'in güçlenen ham madde talebi ile birlikte arz sıkıntılarından dolayı fiyatların 2010 itibariyle 12 yıllık sürede iki kattan daha fazla arttığı süper dönemin sona erdiğini belirtiyorlar. Emtia grubu, üç yıl ard arda yıllık bazda düştükten sonra, bu yıl, yetersiz yağmurdan dolayı Brezilya'da kahve fiyatlarının yüzde 46 ve Endonezya'da cevher ihracatı yasağından dolayı nikelin yüzde 39 artmasının da desteği ile ralli yaptı.

Goldman analistleri, "Uzun bir süredir yükselen emtia fiyatları, bir arz tepkisi yarattı," dedi ve "Küresel emtia fiyatlarında bir çöküş beklemiyoruz, ancak bazı kilit emtiada kayda değer düşüşler öngörüyoruz" dedi.

Goldman, önümüzdeki beş yıl için bakır tahminini ton başına 6,600 dolara düşürürken, demir cevheri tahminini ton başına 80 dolar ve Brent petrolünü varil başına 100 dolar olarak öngördü. Çelik üretiminde kullanılan hammadde dün Tianjin,Çin'de ton başına 98 dolar ve bakır bugün Londra Metal Borsası'nda (LME) ton başına 7,132.75 dolar seviyelerindeydi. Brent petolü, ICE Futures Europe piyasasında 7 sent yükselerek varil başına 106.09 dolara geldi.