Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Altın "Rusya ve tepki alımlarından" destek buldu

Altın "Rusya ve tepki alımlarından" destek buldu

Altın, Rusya'ya yaptırımlar ve düşük seviyelerden gelen tepki alımları ile değer kazandı (13:50'de güncellendi)

Giriş: 17 Temmuz 2014, Perşembe 07:48
Güncelleme: 18 Temmuz 2014, Cuma 08:29

(15:45'te güncellendi)

Altın New York'ta, Rusya'ya yeni yaptırım kararının güvenli liman alımlarını artırması ve üç haftanın en düşük seviyesine gerileyen fiyatların yatırımcılar için cazip hale geldiği sprkülasyonu ile, yükselişini ikinci güne taşıdı. Palladyum 2001 yılından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Altın vadeli kontratları 15 Temmuz'da, Fed Başkanı Janet Yellen'ın, teşviklere halen ihtiyaç duyulsa da, enflasyon ve istihdam piyasasının beklenenden hızlı yükselmesi durumunda, faizin algılanandan daha önce artırılabileceğini söylemesinin etkisi ile, ons başına 1,292.60 dolara kadar inerek 19 Haziran'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Metal 2013 yılında, Fed'in varlık alımlarını azaltacağı beklentisi ile yüzde 28 değer kaybetmişti.

Fiyatlar bu yıl, ABD'li politika yapıcıların faizlerin düşük kalacağı taahhüdünde bulunmaları ve Orta Doğu ve Rusya'daki gerilimin güvenli liman alımlarını getirmesi sonucu yüzde 8.5 sıçradı. ABD ve Avrupa Birliği (AB), Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesini durdurmak için, Rus bankalarına, enerji şirketlerine ve savunma sanayi firmalarına yaptırımlar getirdi. Rusya, bu yıl Güney Afrika madenlerindeki grevin üretimi olumsuz etkilemesi ve otomobillerdeki kullanımın artması sonucu yüzde 23 değer kazanan palladyumda en büyük üretici konumunda.

Londra'da Societe Generale SA analisti Robin Bhar, "Rusya'ya getirilen yeni yaptırımlar, jeopolitik tansiyonu biraz daha artırıyor," dedi ve "Son birkaç gündeki keskin düşüşün ardından, bir miktar düşük seviyelerden tepki alımları var. Fed'in faiz artırımının ve parasal genişlemeden çıkışının zamanlamasına bağlı olarak halen genel aşağı trenddeyiz" şeklinde görüş bildirdi.

Ağustos vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.4 yükselerek, New York saati ile 07:42'de, ons başına 1,304.50 dolara ulaştı. Spot altın Londra'da yüzde 0.4 değer kazanaran 1,304.19 dolara ulaştı.

İşlem Hacmi

Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 19 altındaydı.

Hindistan'ın altın altın ithalatı, Ticaret Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamaya göre, Merkez Bankası'nın daha fazla banka ve tradera denizaşırı altın alımı yapma izni vermesinin ardından, Haziran ayında yüzde 65 artarak 3.12 milyar dolara çıktı. Altın ithalatı geçen yılın aynı döneminde 1.89 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. UBS AG, bugünkü raporunda, Hindistan'ın Haziran ayı ithalatının yaklaşık 74 ton olduğunu ve artan ithalatın hükümeti altın girişini daha da gevşetmek yerine sıkılaştırmaya yöneltebileceğini kaydetti.

Eylül vadeli gümüş, dün ons başına 20.63 dolar ile 20 Haziran'dan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından yüzde 0.4 yükselerek 20.855 dolara çıktı. Ekim vadeli platin yüzde 0.7 yükselerek ons başına 1,496.60 dolara çıkarken, Eylül vadeli palladyum, yüzde 1 çıkışla ons başına 885.55 dolara yükselerek Şubat 2001'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Palladyum, platin ile birlikte, temel olarak otomobillerin katalitik konvertör parçalarının üetiminde kullanılıyor. Avrupa'da araç satışları Haziran ayında da artarak, yükselişini ard arda 10'ncu aya taşıdı. Her iki metalin arzı, platin üretiminde dünya birincisi ve palladyumda dünya ikincisi olan Güney Afrika'da 5 ay süren ve Haziran ayında sona eren maden grevinden olumsuz etkilendi.

(15:45'te güncellendi)