Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yılın 2.yarısına daha bir bilinçli başladık ancak daha çok politik riske karşı koymayı ve onu fiyatlamayı hatırladık aslında bu ay. Irak, İsrail-Gazze, Rusya-Ukrayna derken bir bir  ‘bu kasislerde nasıl viraj alınır’ ı öğrendi piyasa bir anlamda. Dünyada yalnız olmadığımızı geçtiğimiz yılın Mayıs ayında öğrenmişken, Türkiye’yi ortaya koyup etrafındaki fiyatlamalarla Temmuz ayının sonuna geldiğimiz "şu günlerde neredeyiz"e bakalım.

-5’li kırılgan’da kupayı Brezilya kaldırdı

Aynı sınıfta değerlendirildiğimiz ülkelerden Dünya Kupası'nın ev sahibi Brezilya hisse senetleri Temmuz ayındaki %9,05’lik primiyle ilk sıradaki yerini alırken dünya kupasına katılamamış Türkiye’de bu çoşkuya katılmışcasına %6,43’lük primiyle 2.sırada.

Yılbaşından bu yana iyimser performansıyla övgü toplayan seçim maratonunu geride bırak Endonezya’da hisse senetleri Brezilya ve Türkiye’deki kadar olmasa da %4,31 lik primlerle 3.sırada. 

Hindistan Sensex'te primler %2,81 iken ise Güney Afrika TOP40 %1,23’lük primiyle hisse senetlerinde 5’li kırılgan ülkelerin Temmuz ayında en kırılganı oldu.

-BIST alt endekslerine ön plana çıkan burun farkıyla Bankacılık endeksi oldu

Endeks bu ay %6,43 primlenebilmişken, bu performansına destek olan bankacılık %7,94 katkı sağlarken, Sanayi endeksi de %7,28’lik katkısıyla bankaları aratmadı.

Bankacılık endeksindeki primlerde Haziran ayındaki %3,39 kayba karşılık, sanayi endeksinde %1,68'lik Haziran ayı primiyle daha istikrarlı bir seyir olduğu görülüyor. Keza sanayi endeksinde Ocak ayı haricinde negatifte kapanmış ay yok.

Endeksin Temmuz'daki iyimser seyrine benzerleri de eşlik etti ancak tüm dünyanın eşlik ettiğini söylemek güç. MSCI Dünya endeksinde kazançlar Haziran ayındaki yüzde 1,65’lik prime karşı Temmuz ayında yüzde 0,74 ile sınırlı kaldı.

-Gelişmekte olan ülke kurlarında TL 2.sırada

Carry trade hikayesi, gelişmekte olan ülke kurlarına olan talep Temmuz ayında da ön plandaydı. Endonezya hisse senetlerinde koltuğu Türkiye’ye kaptırdı ama kurlarda kaptırmadı. Endonezya Rupisi Temmuz ayında %2,55’lik dolara karşı değer kazancıyla ilk sıraya oturdu. Onu hemen 2.sırada %1,76’lık değer kazancıyla TL takip ediyor.

Bu da bize bir anlamda 2,09’ların altını test eden TL’deki seyri destekler bir tablo. Doğu Avrupa kurlarından pozitif ayrışan TL bir yana en kötü performans gösteren Romanya Leu’sunda Temmuz ayında %2’lik değer kaybı varken, Ruble’de %1,84’lük değer kaybıyla Romanya’dan geri kalmıyor.

Gelişmiş ülke kurları arasında da ‘bu euro neden düşmüyor? ‘ çağrıları yanıt buldu ve opsiyonlardaki çözülmeyle beraber Euro, Temmuz ayında %1,61 değer kaybederek 1,35’in altına geriledi.

Paritenin dümeni artık Draghi’de değil Yellen’da. TCMB’e euro’dan dolara döndü ve rezerv opsiyon mekanizmasında tesis edilen 12,7 milyar euro yerine 17,1 milyar dolar yatırılacağını duyurdu.

-Tahvil tarafındaki aşağı yönlü seyir ivme kaybederek devam etti

TCMB faiz indirimleriyle özellikle kısa vadeli tahvillerdeki geri çekilme yabancı ilgisiyle de desteklenmişti. Temmuz ayında ise ivme kaybetse de devam ettiği gözleniyor. Gösterge tahvil faizi Temmuz ayında 11 baz puan gerileyerek %8,12’lere kadar gerilerken, 10 yıllık tahvil getirisi 10 baz puan aşağı geldi. Aynı dönemde ABD 10 yıllıklarındaki geri çekilme zaman zaman %2,50’nin altını test ettirse de an itibariyle 6 baz puan geri çekilerek  %2,50 bileşik dolaylarında.

Ayşe İyigündoğdu

BloombergHT Araştırma

(aiyigundogdu@bloomberg.net)