Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:20'de güncellendi)

Altın, ABD ve Avrupa hisselerinin yükselmesi ve alternatif yatırım aracı olarak görülen değerli metallere talebin azalması üzerine geriledi.

Hisseler şirket bilançolarının yarattığı iyimserlikle yükseldi. ABD'de bugün açıklanan veriye göre Tüketici Güveni, güçlenen işgücü piyasasının desteği ile yedi yıla yakın bir sürenin zirvesine çıktı. Altın erken saatlerde Gazze ve Ukrayna'daki tansiyonun artması ile bir haftanın zirvesine tırmanmıştı.

Altın, ABD'de ekonominin gelişmesi ile faiz artırımı söylentilerinin artması ile Temmuz'da aylık düşüşe hazırlanıyor. Dolar, Fed'in bugün başlayan iki günlük para politikası toplantısı öncesinde 10 önemli para biriminden oluşan sepet karşısında yedi haftanın en yükseğine ulaştı. ABD politika yapıcıları toparlanan ekonomiyle birlikte tahvil alımlarını son beş toplantıda 10'ar milyar dolar azalttı.

Aralık vadeli altın kontratları Comex'te yüzde 0.5 gerileyerek New York saati ile 11:03'te ons başına 1,299.80 dolar oldu. Altın erken saatlerde yüzde 0.7'ye varan artış kaydederek 1,314.60 dolar ile en aktif kontratlar arasında 22 Temmuz'dan bu yana en yükseği gördü.

İşlem hacmi bu rapor yazıldığı sırada son 100 gün ortalamasının iki katının üzerinde seyretti.

Altın dün itibarıyla, Orta Doğu ve Ukrayna'daki gelişmelerin güvenli varlıklara talebi artırması üzerine yıl genelinde yüzde 8.6 artış kaydetti.

2013'te ABD'nin teşvikleri azaltacağı beklentileri ile altın, yüzde 28 gerileyerek 12 yıllık ralliye son vermişti.

Eylül vadeli gümüş kontratları Comex'te yüzde 0.2 artış kaydederek ons başına 20.60 dolarda.

Nymex'te ise Ekim vadeli platinin onsu yüzde 0.3 değer kaybetti ve 1,486.20 dolara geriledi. Eylül vadeli paladyum ise yüzde 0.2 yükselerek ons başına 882.80 dolardan işlem görüyor.

(19:20'de güncellendi)