Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), bileşik öncü göstergeler endeksinin Eylül verileriyle ilgili bugün yayınladığı raporunda, ekonomik büyümenin Avrupa'da zayıf kaldığı, diğer büyük ekonomilerde istikrarlı olduğu değerlendirmesine yer verdi.

OECD bölgesinde bileşik öncü göstergeler endeksi eylül ayında bir önceki aya göre değişmeyerek 100,4'de kaldı. Türkiye'de ise bileşik öncü göstergeler endeksi yüzde 0,22 artışla 99,41'den 99,63'e yükseldi.

Raporda, Kanada, ABD, Brezilya, Rusya ve Çin gibi büyük ekonomilerde ekonomik büyüme ivmesinin istikrarlı olduğu belirtilirken, Japonya'da ise ekonomik büyümenin düşüş eğilimine girdiği kaydedildi.

Euro bölgesinde ise bileşik öncü göstergeler endeksinin büyüme hızında düşüş gösterdiği hatırlatılan raporda, özellikle Almanya ve İtalya'daki büyüme hızının düşüşü ile ilgili ciddi işaretlerin geldiği bildirildi.

Raporda, Euro bölgesinin diğer önemli ekonomisi Fransa'da ise büyüme hızının istikrarlı olduğu belirtildi.

Bileşik öncü göstergeler endeksi Eylül ayında ABD'de 100,4 ve Fransa'da 100,3'le bir önceki aya göre önemli bir değişim göstermedi.

Rusya'da yüzde 0,11 gerileyen bileşik öncü göstergeler endeksi 100,5 olurken, Çin'de Eylül'de yüzde 0,16 artışla endeks, 99,1'e, Hindistan'da da yüzde 0,12 artışla 99,1'e yükseldi.

Eylül ayında bir önceki aya göre, yüzde 0,28 gerileyen Almanya'nın bileşik endeksi, 99,6'ya, yüzde 0,15 gerileyen Japonya'nın endeksi yine 99,6'ya düştü.

İngiltere'de yüzde 0,18 azalışla 100,5'e inen endeks, İtalya'da ise önemli bir değişiklik göstermeyerek 101,3'de kaldı. Endeks Euro bölgesi genelinde yüzde 0,06'lık düşüşle, 100,7 oldu.

OECD'nin ekonomik öncü göstergeler endeksi sistemi, ekonomik aktivitedeki dönüm noktalarına ilişkin sinyalleri önceden vermesi amacıyla 1970 yılında kuruldu. Endeks, ekonomistler, işadamları ve politika yapıcılar açısından mevcut ve kısa vadeli pozisyonlarını belirlemeleri için önem taşıyor.

Bileşik öncü göstergeler endeksi, İzlanda hariç 33 OECD ülkesinin yanında, 6 üye olmayan ekonomi ve 8 ayrı bölge için hesaplanıyor. Endeks, ülkeler için geniş bir yelpazede seçilmiş kısa vadeli anahtar nitelikteki ekonomik göstergelerden oluşan serilerin bileşenlerinden elde ediliyor.