Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Son zamanlarda tıkanan Avrupa Birliği ve ABD arasındaki serbest ticaret anlaşması görüşmelerinde taraflardan süreci hızlandırma sinyalleri geliyor.

New York Times'ın haberine göre, Avrupa Komisyonu'nun (AK) yeni atanan Ticaret Yüksek Temsilcisi Cecilia Malmstrom, ABD Ticaret Temsilcisi Michael Froman ile dün Brüksel'de yaptığı görüşmenin ardından gazetecilere ''Süreci ileri taşımak için ikimiz de çok istekliyiz. O bu işe gerçekten inanıyor, ben de öyle'' açıklamasında bulundu.

Tam adı Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) olan ve ABD ile AB arasındaki gümrük vergilerini ve düzenlemelerden doğan ticari engelleri kaldırmak suretiyle, iki bölgedeki istihdam ve ekonomik büyümeyi desteklemeyi hedefleyen anlaşmanın görüşmeleri geçen yıl başlamıştı. Ancak yedi toplantının ardından ciddi yol kat edilememişti. Müzakereler ABD'deki orta dönem seçimleri ve AK'deki görev değişiklikleri nedeniyle bir anlamda dondurulmuştu.

Göreve başlayalı henüz bir ay olmayan Malmstrom'un açıklamaları, geçen haftasonu Avustralya'da düzenlenen G-20 Zirvesi'nde AB liderleri ve ABD Başkanı Barack Obama arasında yapılan görüşmelerin ardından geldi. İngiltere Başbakanı David Cameron Avustralya'da anlaşma sürecinin hızlandırılması için acilen harekete geçilmesi gerektiğini söylemişti.

Transatlantik ticaret anlaşmasının Türkiye için ne ifade edeceği son dönemde sık sık tartışılırken, hükümet yetkililerinden farklı açıklamalar gelmeye devam ediyor. Atlantik Konseyi'nin Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nde dün bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan "Çok taraflı ticaret anlaşmaları koordinasyon içinde yapılmalı. AB-ABD ticaret anlaşmasının bir parçası olmak istiyoruz" diye konuştu.

Ekonomi Bakanı Zeybekci ise 1 Kasım'da Türkiye'nin TTIP anlaşmasının içinde yer almaması halinde Gümrük Birliği anlaşmasının sürdürülemez hale geleceğini söylemişti.