Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'da düzenlenen stres testi hatalıydı ve aralarında Deutsche Bank ve BNP Paribas'nın bulunduğu onlarca banka, ekonomideki durağan büyümeyi iyileştirmek için yeterli sermayeye sahip değil. Bankalar ayrıca 2008'de yaşanan finans krizinin tekrarını kaldıracak durumda değiller.

Bu çıkarımlar, Keefe, Bruyette & Woods ve Danish Institute for International Studies'in Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) önümüzdeki yıl uygulanacak asgari kaldıraç sistemine başlaması halinde olacakları incelediği çalışmasında yer aldı. Brüksel merkezli Centre for European Studies'in yaptığı üçüncü bir çalışmada ise, Deutsche Bank ve BNP Paribas'nın taban seviyesinin üstünde olduğu ve stres testini geçen 28 bankanın da başarısız olduğu ortaya çıktı.

Yeni standarda göre, dünya genelindeki bankaların toplam varlıklarının yüzde 3'ü oranında sermayeye sahip olmaları gerekiyor. Danish Institute kıdemli analisti Jakob Vestergaard'a göre, AMB'nin bu kriteri kullanması halinde stres testini geçen 12 büyük Avrupa bankasının ek 66 milyar euro (82 milyar dolar) sermaye artırımı yapması gerekecekti.

Bloomberg News'ün isteği üzerine AMB verisini inceleyen Vestergaard "Yalnızca risk bazlı tedbirlere dayanmak yeterli değil. Zira kriz sırasında patlak veren durumlar her zaman riskli olmadığını varsaydıklarımız oluyor. AMB sıkı durmak istedi, ancak siyasi nedenlerle büyük Alman ve Fransız bankalarının sermaye açığı olduğunu ortaya koyamadı" dedi.