Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:47'de güncellendi)

Batı Teksas türü ham petrol (WTI) ve Brent, küresel piyasasında OPEC kararı sonrası arz fazlasınının süreceği söylentileri ile, New York'ta geriledi.

Petrol vadelileri, gün içindeki yüzde 1.3'lük kazancını geri çevirerek, New York’ta yüzde 1.4 geriledi. Suudi Arabistan'ın kamuya ait petrol şirketi, Ocak vadeli petrol için resmi satış fiyatını Asyalı alıcılar için 14 yılın en düşük seviyesine düşürdü. İsmini vermek istemeyen bir kaynağa göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nun (OPEC) en büyük üyesinin bir fiyat hedefi yok.

Petrol, OPEC’in üretim hedefini sabit tutması ve düşük petrol fiyatlarının ABD petrol üretimini 30 yılın en hızlı üretim seviyesinden yavaşlamaya zorlamasına bırakması ile geçtiğimiz ay yüzde 18 geriledi.  Kuveyt Petrol Bakanı, OPEC’in küresel arz fazlası ile birlikte pazar payını korumaya yönelik hareket ettiğini söyledi. OPEC, Venezuela ve İran gibi üye ülkelerin günlük 30 milyon varil olan üretim kotasının düşürülmesi çağrılarına direnerek 27 Kasım’da Viyana’da gerçekleştirilen toplantıda üretimi sabit tutma kararı aldı.

Ocak vadeli WTI petrol kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 91 sent kadar düşerek, New York saati ile 09:17'de varil başına 66.47 dolar oldu. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 4.8 aşağısında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 33 geriledi.

Ocak vadeli Brent petrolü kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 76 sent kadar gerileyerek varil başına 69.16 dolardan işlem gördü. Kontrat, dün 62 sent gerileyerek 69.92 dolar ile Mayıs 2010’dan bu yana en düşük kapanışı yaptı. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 2.77 dolar seviyesinde.

EIA’nın dün açıkladığı verilere göre ABD’de petrol stokları geçtiğimiz hafta 3.69 milyon varil daraldı. Bloomberg News anketine katılan analistler stokların 1.75 milyon varil genişleyeceği tahmininde bulunuyordu. Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nun (OPEC) ikinci en büyük üyesi Irak, Kürt Bölgesel Yönetimi ile küresel piyasaya günlük yaklaşık 300,000 varil petrol sağlayacak bir anlaşma imzaladı.

(16:47'de güncellendi)