Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalarda dikkatler, ABD'de Cuma günü TSİ 15:30'da açıklanacak olan Ocak ayı istihdam verilerine çevrildi. Bu verilerde öne çıkması beklenen noktalar şöyle;

İstihdam artışı: Ekonomistler istihdamda geçen ay 230,000'lik bir artış bekliyor, ancak bu rakam, daha az çıkmazsa, daha önce görülmemiş büyüklükte bir rakam değil. Ocak ayı ile ilgili farklı bir durum var: Son 10 yılın dokuzunda, hükümetin açıkladığı ilk rakam, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanından, ortalama 57,000 daha aşağıda çıktı. En büyük fark 2011 yılında gerçekleşti. Bloomberg'in tahmin medyanı 146,000 artış iken, açıklanan resmi rakam 36,000 artış şeklindeydi.

Bloomberg ekonomistleri Carl Riccadonna ve Josh Wright, "Mesnetsiz bir iyimserlik var yine," dedi ve "Ocak ayı, son yıllardaki bordro tahmincilerinin kaydına bakıldığında, istihdam tahmini için zor bir ay" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak ayı, tatiller sırasında işe alınan geçici işçilerin kitle halinde işten çıkarılmasını yumuşatmaya çalışması ile birlikte, yılın en büyük mevsimsel düzeltmesinin yapıldığı bir ay. 2014 yılının son birkaç ayında normalden daha fazla yapılan işe alımları, Riccadonna ve Wright'a göre, daha sonra işten çıkarılmalar izleyecek ve bu da Ocak ayı istihdam verisinin tekrar hayalkırıklığı yaratabileceğini işaret ediyor.

Eğer 230,000'lik artış beklentisi doğru çıksa bile, bu, Ağustos ayından bu yana en düşük artışı gösteriyor. Bu durumda, işgücü piyasasının manzarasında çok fazla bir değişiklik olmayacak. Öte yandan, işverenler geçen yıl yaklaşık 3 milyon kişiye ş imkanı sağladı ve bu 1999'dan bu yana en yüksek rakam. Amerikalıların işgücü piyasasına yaklaşımı iyileşti ve bu  durum daha fazla iş imkanını işaret ediyor. Bloomberg'in konfor endeksi, tam zamanlı çalışanlar arasında güvenin, 2007'den, yani resesyon öncesinden bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

St. Petersburg, Florida'da, Raymond James & Associates Inc. baş ekonomisti Scott Brown, "Vitesler gerçekten iç ekonomiyi yakalamak için yüseltiliyor," dedi ve "Dünyanın kalan kısmı ile ilgili çok fazla kaygımız var ve bu durum piyasaları günlük bazda etkiliyor, ancak burada, daha fazla harcamaya neden olan daha iyi istihdam artışı görüyoruz. Harcamalardaki artış ise daha fazla istihdam artışı getiriyor" şeklinde görüş belirtti.

İşletmelerden ziyade hane halklarına yöneltilen anketlerden derlenen işsizlik oranının, Haziran 2008'den bu yana en düşük seviye olan yüzde 5.6'da kalması bekleniyor. Bu, Fed politika yapıcılarının tam istihdam olarak tanımladıkları aralık olan yüzde 5.2 ila yüzde 5.5'in yalnızca 0.1 yüzde puanı uzağında.

Not: Aralık ayındaki oranın (yüzde 5.565) basit yuvarlanması, bu oranı Fed'in aralığınının hemen üzerinde tuttu.

Ücretler: İşverenler, yeni işe almalarla ilerlemeye devam ederken, ücretleri artırma konusunda fazla istekli değiller. Ortalama saatlik ücretlerin Ocak ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.9 artması bekleniyor. Bu oran, 2009 yılının ortasında başlayan ekonomik genişlemeden bu yana ortalama seviye olan yüzde 2'ye yakın.

New York'ta Jefferies LLC şef finans ekonomisti Ward McCarthy, "İstihdam verisinin en ilginç kısmı ortalama saatlik kazançlar olabilir," dedi ve "Bu önemli, çünkü daha hızlı bir ücret artışı olmasını bekliyorduk. Şimdiye dek, bunun olacağı konusunda çok fazla işaret görmedik" şeklinde görüş bildirdi.

Saatlik kazançlar Aralık ayında, bir önceki aya göre, yüzde 0.2 düştü ve bu 2006 yılında başlayan karşılaştırılabilir kayıtlardan bu yana en büyük çaplı düşüşü işaret ediyor. Bu verinin Ocak ayında yüzde 0.3 artması bekleniyor.

Ücretler, enflasyon üzerindeki etkileri ile birlikte, faiz artırımının zamanlamasını değerlediren Fed için özellikle önemli olacak.

New York'ta TD Securities USA LLC'nin ABD stratejisti Gennadiy Goldberg, müşteriler için hazırladığı 2 Şubat tarihli notunda, "İsşizlik oranının hızlı bir şekilde düşmeye devam etmesi ile birlikte, piyasaların ücretler üzerinde odaklanması bekleniyor," dedi ve "Ücretler muhtemelen piyasaların dikkatlerini üzerine çekmeyi sürdürecek, zira yatırımcılar ücret verilerine faiz artırımlarının zamanlamasını tahmine debilmek için bakıyor" şeklinde görüş bildirdi.

İstihdam Revizyonları: Her Ocak ayı raporu ile birlikte, İşgücü İstatistik Bürosu (BLS), yalnızca ekonomiye hayran olanların sevebileceği birşey olan, önceki beş yılı kapsayan istihdam verisi revizyonlarını da açıklıyor. Bu güncelleme, eyalet işsizlik sigortası vergi kayıtlarına dayanan verileri çeriyor. Eylül ayında, BLS'nin geçici hesaplamaları, Mart 214'te biten mali yıl için, istihdamda 7,000'lik bir yukarı yönlü revizyon olduğunu gösterdi. Bu, enformasyon endüstrileri, inşaat ve imalatta daha fazla ve profesyonel ve işletme hizmetleri ve eğitim ve sağlık-bakımda daha az isithdamı yansıtıyor.

Çalışma Bakanlığı, işsizlik oranının hesaplanmasında kullandığı hanehalkı anketi için yeni Nüfus Bürosu hesaplamalarını da içerek ve bu durum iş gücünün büyüklüğünü etkileyebilir.

New York'ta Bank of America Corp. kıdemli ABD ekonomisti Michelle Meyer, "Nüfus düzeltmesinden dolayı, hanehalkı anketinde biraz daha fazla ses olması mümkün," dedi.

Bu düzeltmeler, katılım oranı gibi kilit ölçümlerin algılanmalarını değiştirebilir. İstihdam edilen ya da iş arayan Amerikalıların çalışma yaşına gelmiş nüfusa oranı, Aralık ayında yüzde 62.7 seviyesindeydi. Bu 1978'den bu yana en düşük düzeyi işaret ediyor. Revizyonlar, insanların iş gücünden düştükleri ya da düşmediklerine ilişkin gizemin çözülmesine yardımcı olabilir.