Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, dünyanın ikinci en büyük metal tüketicisi ABD’nin konut verisinin açıklanması öncesinde ve Yunanistan’ın kredi anlaşmasını uzatma talebinde bulunabileceği spekülasyonu ile yükseliyor.

Bakır, Salı günü 3 haftanın en büyük düşüşünü kaydetmesinin ardından yüzde 0.7 kadar yükseldi. Açıklanacak veri öncesinde Bloomberg anketine katılan ekonomistler ABD’de konut başlangıçlarının Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 1.7 gerilediği tahmininde bulunuyor. Başka bir ankete göre ise inşaat izinleri yüzde 0.9 yükseliş gösterebilir.

Konuya yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre Yunan hükümeti kredi anlaşmasını 6 aylığına uzatma talebinde bulunabilir. Bu yönde bir adım ülkenin kreditörler ile arasındaki sorunun çözümünde kilit rol oynayabileceği belirtiliyor. Aynı kaynak, Başbakan Alexis Tsipras önderliğindeki hükümetin bu çağrıyı yarın yapmak istediğini Brüksel'deki gazetecilere aktardı. Yunanistan ve kredi veren kurumlar arasındaki müzakerelerin bu uzatma süresinin kredi anlaşmasına eklenmesi şartıyla sürdüğü belirtiliyor.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd.’nin Çarşamba günü yayımladığı raporda, “ABD’den gelecek konut verisi sanayi metallerine destek sağlayabilir” ifadesini kullandı.

Çin piyasaları yeni yıl tatili dolayısıyla 24 Şubat’a kadar kapalı olacak.

Üç ay vadeli bakır kontratı Londra Metal Borsası’nda (LME) yüzde 0.5 yükselerek Hong Kong saati ile 15:22’de ton başına 5,676 dolardan (pound başına 2.57 dolar) işlem gördü. Kontrat üç gün içinde ikinci kez artış kaydetti.

LME’de alüminyum ve kurşun yükseldi, nikel ve çinko yatay seyretti. Kalay işlem görmedi.