Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan üzerindeki baskı, ABD ve Avrupa yetkililerinin Yunan hükümetine kreditörleri ile bir anlaşmaya ulaşma çağrısı yapması ile yükseldi. Avrupa Merkez Bankası (AMB) ise ülkenin nakit sıkıntısı çeken bankaları için acil durum fonlarında yalnızca küçük bir artırımı onayladı.

Başbakan Alexis Tsipras yönetimi, bir hükümet yetkilisine göre Perşembe günü Euro Bölgesi’ne 6 aylık bir kredi uzatımı için talepte bulunacak. Böylece teklif ilk planlanandan bir gün sonra sunulmuş olacak. Bir Euro Bölgesi merkez bankası yetkilisinin verdiği bilgilere göre AMB politika yapıcıları Çarşamba günü aldıkları karar ile Yunan bankaları için Acil Durum Likidite Yardımı’nı 68.3 milyar euro (77.9 milyar dolar) olarak belirledi. Söz konusu miktar 65 milyar eurodan yükseltildi. Her iki yetkili de konuların kamuya açık olmaması nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemedi.

Yunanistan, ülkenin 240 milyar euroluk kurtarma programının uzatılması için gerekli formül ile ilgili diğer Euro Bölgesi hükümetleri ile fikir ayrılığı yaşıyor. Programın süresi Şubat ayı sonunda sona erecek. Ülke program süresinin uzatılmaması halinde finansal destekten yoksun kalacak ve temerrüde düşme riski ile karşı karşıya gelecek.

Yunan hükümetinin Euro Bölgesi maliye bakanları ile geçtiğimiz hafta yaptığı toplantılardaki duruşu Atina’nın hala kurtarma anlaşmasının şartlarını değiştirme arayışında olduğunu gösteriyor.