Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, Asya’daki en büyük müşterisi Çin’deki gerileme öncülüğünde geçtiğimiz yıl yurt dışına yüzde 5.7 daha az petrol gönderimi yaptı. Bu durum, petrol fiyatındaki düşüşün talebi canlandırmada az bir etki yarattığını gösterdi.

İhracat, 2014 yılında ortalama olarak günlük 7.11 milyon varil seviyesinde gerçekleşerek 3 yılın en düşük seviyesine geriledi. Petrol ihracatı 2013 yılında günlük olarak 7.54 milyon varil ile 11 yılın en yüksek seviyesindeydi. Aralık ayında ihracatlar bir önceki aya göre yüzde 5 gerileyerek günlük 6.9 milyon varile indi.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nun (OPEC) ABD’nin kaya petrolü üretimi karşısında pazar payını koruma arayışına girmesi ile geçtiğimiz yıl yaklaşık yüzde 50 geriledi. Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri küresel arz fazlasının günlük 2 milyon varil seviyesinde olduğu tahmininde bulunmuştu. Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali Al-Naimi Aralık ayında yaptığı açıklamada ülkeni üretimi sabit tutacağını belirtmişti.

Londra’da bulunan Ashmore Group Plc yöneticilerinden John Sfakianakis, “2014 yılı Suudi Arabistan ve OPEC için zor geçti. Talep zayıf ve ABD daha az ithalat yapıyor. Çin ekonomisi iki haneli büyüme göstermiyor ve OPEC dışında üretim yavaşlamıyor” dedi