Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) ilk kez yayınladığı toplantı tutanaklarında, politika yapıcılarının geçen ay parasal genişlemeyi tartışırken, ülke tahvili alımını tek yeterli seçenek olarak gördükleri ortaya çıktı.

AMB Yürütme Kurulu'nun 22 Ocak'ta 1.1 trilyon euroluk varlık alımı programına başlalama kararı vermesinin sebebi olarak tutanaklarda "Hali hazırdaki programların nicelik açısından yetersiz kalacağı" gösterildi. Kayıtlarda "Ülke tahvili alımı, yeterli parasal teşviki sağlayacak genişlikteki tek seçenek olarak görülmektedir" ifadesi yer aldı.

Mario Draghi başkanlığındaki AMB, iletişim stratejisindeki değişiklik çerçevesinde ilk kez para politikası toplantılarının tutanaklarını yayınlıyor. Bu yaklaşım, yetkililerinin yalnızca kendi ülkeleri için değil 19 Euro Bölgesi ülkesi adına karar vermek durumunda olan banka için bazı riskler taşıyor.

AMB, üye ülke merkez bankası başkanlarının yorumlarını, siyasi baskıyla karşılaşmamaları açısından açıklamaktan kaçınıyordu. Tutanaklarda görüşlerin hangi bireye ait olduğu yer almazken, yeni strateji çerçevesinde birçok farklı ekonomiden gelen üyelerin görüşlerinin katılaşma tehlikesi artıyor.

Almanya'nın parasal genişlemeye en sert muhalefeti ettiği belirtilirken, Avrupa'nın en büyük ekonomisinin para politikası hamlesinin gerekli olmadığını savunduğu ifade ediliyor. Tutanaklarda "Bazı üyeler tarafından 'bekle ve gör' duruşunun sürdürülmesi gerektiği görüşü ifade edilmiştir. Ülke tahvil alımının aşırı bir senaryoda kullanılacak son seçenek olarak görülmesi gerekiyor " ifadeleri yer aldı.