Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin’in gösterge para piyasası, merkez bankasının kısa vadeli kredilendirme aracı üzerindeki faizi bu ay üçüncü kez indirmesinin ardından Ocak ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Ulusal Bankalar Arası Fonlama Merkezinin derlediği ağırlık ortalamaya göre bankalar arası fonlama müsaitliğinin göstergesi olan 7 günlük repo faiz oranı, Şanghay’da 11 baz puan düşerek yüzde 3.92’ye indi. Çin Merkez Bankası (PBOC), yüzde 3.55 faiz ile 20 milyar yuan değerinde (3.2 milyar dolar) 7 günlük ters repo gerçekleştirdi. Söz konusu faiz oranı geçtiğimiz hafta gerçekleşen iki ihaledekinden 10 baz puan daha düşük.

Merkez bankası, dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki yavaşlama ile mücadele etmek için borçlanma maliyetlerini aşağı yöneltmeye çalışıyor. Çin’in imalat PMI’ı Mart ayında 11 ayın en düşük seviyesine geriledi. Sanayi üretimi, yatırım ve perakende satışlar Ocak ve Şubat aylarında analist beklentilerinin altında kalmıştı.

Changjiang Securities Co. sabit gelir traderlarından Zhang Hui, “Bankalar arası likidite ve para oranları son bir iki haftada daha gevşek hale geldi. Dolayısıyla ters repodaki faiz indirimi piyasayı takip ediyor. Makro ortam, likiditenin aşırı sıkı olması durumunu desteklemiyor. Gelecek ay daha fazla gevşeme önlemi gelebilir” dedi