Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Altın, yatırımcıların Cuma günü yayınlanacak önemli istihdam raporu öncesinde politika yapıcıların açıklamalarına ağırlık vermesiyle yeni bir rekora ulaştıktan sonra geri çekildi.

Minneapolis Fed başkanı Neel Kashkari Perşembe günü yaptığı açıklamada, enflasyondaki ilerlemenin durması ve özellikle ekonominin güçlü kalması durumunda bu yıl faiz indirimlerine gerek kalmayabileceğini söyledi. Bu arada Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ayrıca merkez bankasının aylar içinde faizleri düşürmeye başlamak için ihtiyaç duyduğu güven seviyesine yaklaşabileceğini öne sürdü.

Altın ticaretini etkileyen diğer gelişmeler, güçlenen doların külçeyi yüzde 0,9 kadar düşüşle ons başına 2.279,88 dolara itmesi oldu. Düşüşe rağmen fiyat hala seans başında ulaşılan 2.305,64 dolarlık rekora yakındı.

Fed yetkililerinin yorum dalgası, Başkan Jerome Powell'ın bir gün önce borçlanma maliyetlerini düşürmeye "bu yılın bir noktasında" başlamanın muhtemelen uygun olacağına dair güvence verdiği açıklamalarının ardından geldi.

Fed'in faiz indirimine ne zaman başlayacağına dair beklentiler, faiz getirmeyen değerli metaller için temel fiyat etkeni oldu. Gümüş daha önce gevşemeden önce neredeyse üç yılın en yüksek seviyesine sıçramıştı.

Altın Şubat ortasından bu yana düşüş yaşıyor ve bu hafta şu ana kadar her gün rekor kırdı. Ayrıca Orta Doğu ve Ukrayna da dahil olmak üzere artan jeopolitik risklerin yanı sıra merkez bankası alımlarından da destek buldu.