Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çinko ve kurşun en büyük tüketici olan Çin’in hız verdiği teşvikler aracılığıyla talep görünümü arttırması üzerine bu yılın en yüksek seviyesine çıkarken bakır ise 3 haftanın en üst seviyesine ulaştı.

Bakır yüzde 1.9 kadar yükselirken kurşun ve çinko en az yüzde 1.1 arttı. Çin Merkez Bankası Pazar günü internet sitesinden yaptığı açıklama ile 20 Nisan itibarıyla zorunlu karşılık oranlarını yüzde 1 düşürdüğünü açıkladı.  Geçtiğimiz hafta açıklanan veriler Çin’in 2009 son çeyreğinden bu yana en düşük hızda büyüdüğünü ortaya koymasının ardından gerçekleşen indirim, bu yıl 2. defa ve Kasım 2008’ten bu yana en büyük indirim oldu.

Sydney’deki CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, “Tahminler zorunlu karşılık oranlarında yaşanan indirimin 200 milyar dolar civarında fonu serbest bırakmasını bekliyor. Küresel emtia piyasasında yaşanan bu etki ile tüketimde ve fiyatlarda belirgin bir artış gerçekleşmesi bekleniyor” dedi.

3 ay vadeli bakır fiyatı Londra Metal Borsası’nda (LME) ton başına 6,173 dolar seviyesine dek yükselerek 26 Mart’tan bu yana en yüksek gün içi seviyeye ulaştı. Metal Hong Kong saati ile 13:04’te ton başına 6,115 dolar (pound başına 2.77 dolar) seviyesinden işlem gördü. New York’ta Temmuz vadeli kontrat yüzde 0.6 yükseldi ve pound başına 2.787 dolar oldu. Şanghay’da Haziran vadeli kontrat fiyatı yüzde 0.6 artış ile ton başına 43,930 yuan (7,083 dolar) oldu.

LME’de alüminyum, nikel ve kalay yükseldi.