Yurtiçi piyasalar "PPK" öncesi alıcılı seyretti
Yurtiçi piyasalarda dikkatler yarın açıklanacak PPK kararına odaklandı (18:00'da güncellendi)
(18:00'da güncellendi)
Yurtiçi piyasalar yarın açıklanacak PPK kararı öncesinde gevşek bir seyir izledikten sonra, alışa döndü. Analistler, Merkez Bankası’nın yarınki toplantıda faizlerde değişiklik yapmayacağı tahmininde bulunuyorlar.
BIST 100 endeksi Pazartesi günü 83.000 puanın üzerini test ettikten sonra özellikle banka paylarında etkili olan satışlarla düşüşe geçerek günü yüzde 0,14 azalışla 82.302,56 puandan tamamladı. BIST 100 endeksi, Salı gününe önceki kapanışa göre 183,39 puanlık düşüşle 82.119,17 puandan başladı.
Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, ilk seansı önceki kapanışa göre 404,65 puanlık yükselişle 82.707,21 puandan tamamladı. Güne düşüşle başlayan BIST 100 endeksi, analistlerin destek olarak nitelendirdikleri 82.000 puanın altına kadar gerilese de, banka paylarında etkisini artıran tepki alımlarıyla toparlayarak yükselişe geçti.
İkinci seans alıcılı açıldı. Endeks ikinci seansa, ilk seans kapanışına göre 235,25 puanlık yükselişle 82.942,46 puandan başladı ve hızlı bir şekinde yükselerek 83,500 seviyesini aştı. Endeks yüzde 2,40 yükselerek günü 7 haftanın en yüksek seviyesi olan 82,277.63 puandan tamamladı.
Yurtiçinde, yarınki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesinde dolar/TL, 2,6750 - 2,7150 arasında dalgalı bir seyir izledi. Dün 2.68 seviyesinin altına inen kur, bugün doların yurtdışındki değerlenmesinin de desteği ile 2.7150 seviyesine kadar çıktı. 2.71'in üzerinde zorlanan kur 2.69'un altına gevşedi.
Dolar/TL kuru TSİ 18:01'de yüzde 0.51 düşerek 2,6824 seviyesine geldi. Euro/TL kuru, aynı saatte yüzde 0.58 düşüş göstererek 2,8814 oldu. Sepet kur, 2.7814 seviyesindeydi.
Gösterge tahvil faizi bir önceki kapanışa göre 16 baz puan yükselerek yüzde 9,82 seviyesine geldi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün miktar yöntemiyle düzenlediği 28 Nisan vadeli repo ihalesi ile piyasaya 14 milyar lira verdi. İhaleye 27 milyar 395 milyon 795 bin 360 liralık teklif geldi. İhalede en düşük, ortalama ve en yüksek basit faiz yüzde 7,50 olurken, en düşük, ortalama ve en yüksek bileşik faiz ise yüzde 7,78 seviyesinde gerçekleşti.
Piyasa güne 11 milyar 952,5 milyon lira eksi rezervle başladı. Bankaların serbest depo hesabı ise 15 milyar 541,5 milyon lira düzeyinde bulunuyor.
Deniz Yatırım Başekonomisti Özlem Derici, “Faiz oranlarında herhangi bir değişiklik beklemiyoruz. Bir ihtimal faiz koridorunun üst bandında hafif bir artırım söz konusu olabilir. Belki 25 veya 50 baz puanlık bir artış gelebilir. Ancak böyle bir karar çıkması sürpriz olur. Genel görüş faiz oranlarının değişmeyeceği yönünde. Politika faizinde bir değişiklik olacağını düşünmüyoruz. Bunun dışında Merkez Bankası’nın döviz likiditesini rahatlatmaya yönelik önlemleri olacak. Geçen hafta açıklamıştı zaten. Bunlardan bir tanesi döviz repo oranlarının düşürülmesi ki bankacılık sistemi daha ucuz bir şekilde borçlanabilsin, merkez bankasından döviz borçlanabilsin. İkincisi ise munzam faiz oranının bir parça artırılması. Bunun da amacı daha çok bankaları TL munzam tutup, döviz munzamı piyasaya vermeye teşvik etmek. Bunun dışında belki ROK’ta (rezerv opsiyon katsayıları) bir artış söz konusu olabilir. Sonuç itibariyle Merkez Bankası’nın TL’den ziyade döviz tarafında önlem aldığını göreceğiz” değerlendirmesini yaptı.
Logos Portföy Yönetim Kurulu Başkan Vekili Berin Önder, “Çarşamba günü Merkez Bankası’ndan bir politika değişikliği beklemiyorum. Çünkü hem yurtdışı konjonktür belli değil, hem de yurtiçinde çok büyük baskı var. Aynı politikaların devam edeceğini, sadece biraz daha piyasayı rahatlatıcı açıklamalar geleceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Destek Menkul Değerler Finansal Analisti Adnan Çekçen, “Piyasa Çarşamba günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) kararlarını takip edecek. Hatırlanacağı üzere TCMB, 14 Nisan'da yaptığı duyuruda, Çarşamba günü yapılacak PPK toplantısında, döviz depo piyasası faiz oranlarında ölçülü bir indirimin ve Türk lirası zorunlu karşılık oranlarına ödenen kısmi faiz oranlarında ölçülü bir artışın gündeme alınacağını açıklamıştı. Duyuruda, ayrıca toplantıda gerekli görülmesi halinde finansal piyasalardaki istikrarı destekleyici yönde ilave tedbirlerin de ele alınabileceği ifade edilmişti. TCMB, daha önce Mart ayında döviz depo faiz oranları ve zorunlu karşılık oranlarında değişikliğe giderek piyasalara kısmi olarak müdahale etmişti ancak bunun dolara etkisi sınırlı kaldı. Dolasıyla burada piyasa aktörleri daha çok TCMB’nin ek tedbirlerini görmek isteyecektir. Çünkü bilindiği üzere Merkez’in şuanda kurdaki ateşi dindirmek adına tek bir silahı var, faiz. Seçim öncesi baskılar göz önüne alındığında merkez bankasından bu silahı devreye sokması beklenmiyor. Ancak TL’de değer kaybı dolara karşı yılbaşından bu yana %15’e ulaşmış durumda. Ayrıca sepet kurda 2.77 seviyelerinde seyrediyor. Hatırlanacağı üzere yaklaşık 1.5 yıl önce kur 2.39’a dayandığında sepet kurda 2.77 seviyelerindeydi. Merkez sert faiz müdahalesi ile kuru 1 hafta içerisinde 2.39’dan 2.16’ya kadar düşürmüştü. Aynı oranda TCMB’den bir faiz artırımı beklenmese de daha önce istisnai günlerde devreye sokulan EPS yani ek parasal sıkılaştırma hamlesi gündeme gelebilir. TCMB şuanda piyasayı haftalık %7.5’dan fonluyor. Yani bir hafta vade ile repo ihalesi açılıyor bankalar ellerindeki bonoları TCMB’ye verip karşılığında %7.5 ile borçlanıyor ve 1 hafta sonra faizi ile birlikte parayı ödeyip bonoları geri alıyorlar. Merkez bankası haftalık verdiği fonlamayı kısarak veya hiç yapmayarak bunun yerine geleneksel ihale yöntemiyle piyasayı fonlayabilir. Böylece piyasada oluşan faizlerin koridorun üst bandına (marjinal fonlama faizi) yakın oluşması sağlanabilir. Ortalama fonlama maliyetinin yükseltilmesi TL’yi güçlü tutabilir buda kur tarafındaki ateşi bir miktar söndürebilir. Özellikle sepet bazında faydası olabilir. Piyasa merkezden böyle etkili bir hamle bekliyor. Şuanda 2.6930 gibi kritik bir destek seviyesini test eden kur, 1 saatlik 100 H.O. ‘yı da kırması durumunda 2.67’ye kadar gevşeme hareketi değerlendirebilir. Genelde formasyon yükselen kamanın dibini hedefler ve şuanda 2.6700 destek seviyesi gündeme gelebilir. Gün içerisinde işlem yapan yatırımcılar için 2.7140 direnci önemli. Bu seviye aşılmadığı sürece gevşeme söz konusu olabilir” değerlendirmesinde bulundu.
(18:00'da güncellendi)
BloombergHT.com Editörü
Güneş Doğan
gdogan@bloomberght.com