Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Petrol, ABD stok raporunun hafif düşüş göstermesi ve Orta Doğu'daki gerilimlerin odak noktası olmasıyla Mart ortasından bu yana en düşük seviyesine yakın bir seviyeye geriledi.

Brent Salı günü 13 Mart'tan bu yana en düşük seviyesine geriledikten sonra varil başına 83 doların altına gerilerken, ABD ham petrolü 78 dolara geriledi. Rakamlara aşina olan kaynaklara göre Amerikan Petrol Enstitüsü'nün tahminine göre, Cushing, Oklahoma'daki ham petrol stokları geçen hafta 1 milyon varilden fazla arttı. Bu aynı zamanda ülke çapında daha yüksek benzin ve damıtılmış ürün stoklarını da gösterdi. Resmi veriler Çarşamba günü ilerleyen saatlerde gelecek.

Orta Doğu'da İsrail ordusu, Gazze'nin Refah kentine doğru ilerledi.

Petrol, Nisan başından bu yana düşüş trendinde seyrediyor ve son dört haftanın üçünde kayıplar kaydediyor. Standard Chartered Yatırım Stratejisti Han Zhong Liang, Haziran ayındaki OPEC+ toplantısı ve İran ve Venezüella petrolüne yenilenen kısıtlamalar gibi faktörlere atıfta bulunarak, artan stoklar ve azalan jeopolitik tehditler arasında zayıflık olsa da, "devam eden arz yönlü risklerden destek geliyor. Piyasaların yakın vadede bu riskleri düşük fiyatlandırdığını düşünüyoruz" dedi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü, yılın ilk yarısında fiyatları desteklemek amacıyla üretim kesintileri uyguladıktan sonra arz politikasını değerlendirmek üzere önümüzdeki ay toplanacak. Bloomberg anketine göre yatırımcıların çoğu, kısıtlamaların muhtemelen yıl sonuna kadar uzatılmasını bekliyor.