Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:50'de güncellendi)

Altın, ABD'de beklenenden iyi istihdam artışının faiz artışı beklentilerini güçlendireceği spekülasyonuna bağlı olarak düşüşünü ikinci güne taşırken, gümüş ve platin değer kaybetti.

ABD'de yarın açıklanacak olan Nisan ayı tarım dışı istihdam verisinin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, 230,000 artması bekleniyor. Bu veri Mart ayında 126,000 artmıştı. Fed Başkanı Janet Yellen, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, faiz artırıldığı zaman tahvil faizlernde "keskin bir yükseliş" olabileceğini kaydetti. Bu durum, yatırımcısına genellikle yalnızca fiyat artışları yoluyla getiri sağlayan altının cazibesinin azalmasına neden olabilir.

Londra'da Macquarie Group Ltd. analisti Matthew Turner, "Erken bir faiz artırımı olacağını düşünenler için, Cuma günkü tarım dışı istihdam  önemli veri noktalarından bir olacak," dedi ve "Ve Yellen'ın dünkü yorumları faiz artırımına gidildiği zaman ne olabileceği konusunu aydınlattı" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.9 düşüşle ons başına 1,179.80 dolara kadar indikten sonra, New York saati ile 07:48'de 1,185.10 dolara geldi. Spot altın Londra'da yüzde 0.5 geri çekilerek ons başına 1,186.14 dolara düştü.

Fed'de politika yapıcılar, 2006'dan bu yana yapacakları ilk faiz artırımının zamanlamasını tartışırken, işgücü piyasasındaki iyileşmeleri yakından izliyor. Ekonomik veriler yılın ilk çeyreğinde büyümede yavaşlama olduğunu gösterirken, Fed bu zayıflığın "geçici" olduğunu kaydedtti ve bu yıl içinde faiz artırımına gitme konusunda açık kapı bıraktı.

Temmuz vadeli gümüş kontratları yüzde 1.1 düşüşle ons başına 16.33 dolara geriledi. Metal gün içinde yüzde 1.9 kadar düşerek, 30 Nisan'dan bu yana en hızlı kaybını gerçekleştirdi.

Temmuz vadeli platin yüzde 0.5 düşüşle ons başına 1,137.30 dolara gerilerken, Haziran vadeli palladyum fazla değişmeyerek one başına 792.15 dolarda kaldı.

(15:50'de güncellendi)