Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Lüks tüketime 224 milyar euro harcandı

Lüks tüketime 224 milyar euro harcandı

"Küresel Lüks Tüketim Malları Raporu"na göre, lüks tüketim malları pazarı 2014 yılında yüzde 3 büyüyerek 224 milyar euro oldu

Giriş: 27 Haziran 2015, Cumartesi 13:08
Güncelleme: 29 Haziran 2015, Pazartesi 07:32

Bain & Company tarafından açıklanan "Küresel Lüks Tüketim Malları İlkbahar Raporu"na göre, 2014 yılını yüzde 3 büyüyerek 224 milyar euro ile kapatan küresel lüks tüketim malları pazarının, 2015 yılında yüzde 2 ila 4 oranında büyümesi bekleniyor.

Küresel lüks mallar endüstrisi danışmanlık şirketlerinden Bain & Company'nin, İtalyan Lüks Mal Üreticileri Federasyonu Fondazione Altagamma işbirliği ile hazırladığı "Küresel Lüks Tüketim Malları İlkbahar Raporu"nun sonuçları yapılan yazılı açıklama ile duyuruldu.

Rapora göre, 2014 yılını yüzde 3 büyüyerek 224 milyar euro ile kapatan küresel lüks tüketim malları pazarı, 2015 yılında yüzde 2-4 oranında büyüyecek. Son 20 yılda perakendede 3 trilyon euronun üzerinde satışın gerçekleştirildiği lüks tüketim pazarında, harcamaların yüzde 50'si tüketicilerin ülkeleri dışında yaptıkları harcamalardan oluşuyor.

Harcamaların yüzde 30'unu ise sadece Çinliler gerçekleştiriyor. Lüks ayakkabı harcamalarının toplam satışlar içerisinde en iyi performansa sahip olarak ilk sırada yer aldığı raporda, mücevherde canlılık yaşandığı, ancak saat satışlarının durgun olduğu ifade edilirken, dünya üzerindeki lüks tüketicisi ise 140 milyondan 350 milyona çıktı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Bain & Company Türkiye Yönetici Ortağı Serhan Nadir, Türkiye'de lüks tüketim malları pazarının küresel trende paralel ilerleyeceğine, özellikle bayan aksesuarlarının pazarı yüzde 15-20 oranında büyüteceğine işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Avrupa pazarı, özellikle de Amerikalı ve Çinlilerin yurt dışında yaptığı lüks harcamaların yardımıyla 2015'e iyi başladı. Güney Avrupa'da toparlanma süreci devam ederken, Batı Avrupa iyi bir performans gösterdi. Rusya'nın ve Rusların tüm dünyadaki harcamalarındaki azalma iyileşme göstermezken, pazarın bu yıl içinde sabit kurlarla yüzde 3 ila 5 oranında büyümesi bekleniyor. Amerika kıtasına bakıldığında ise, reel olarak 2015 için belirlenen yüzde 1 ila 3'lük büyüme oranının 2014'e oranla düşüşe girdiği görülüyor. Güçlü doların turizm harcamaları üzerindeki olumsuz etkisiyle ortaya çıkan bu durum, iç harcamalarla kısmen telafi ediliyor."

Türkiye lüks mallar pazarını da değerlendiren Serhan Nadir, orta ve üst gelir gruplarının yanı sıra turizm yoluyla ülkeye gelen küresel tüketicilerin Türkiye pazarına 2015'te de iyi bir büyüme getireceği öngörüsünü paylaştı.

Japonya lüks tüketim harcamalarında en hızlı büyüyen ülke

Japonya'nın Çinli tüketicilerin lüks tüketim harcamalarında yaşadığı çıkışlardan faydalandığına dikkati çeken Nadir, Japonya'nın sabit kurlarla yüzde 5-7 olarak tahmin edilen büyüme rakamları ile lüks tüketim pazarındaki saltanatını devam ettirdiğini aktardı.

Çin'deki bölgesel turizm hareketlerinden etkilenen Asya pazarında 2015 için yüzde -1 ila 1 arasında değişmesi beklenen büyüme oranları ile durgun bir tablo çizildiğine dikkati çeken Nadir, şu ifadeleri kullandı:

"Kişisel lüks mallar pazarının en hızlı büyüyen ulusu olma özelliğine sahip Çinli tüketicilerin desteğiyle Tayvan ve Güney Kore olumlu bir performans gösterirken, Hong Kong ve Macau zayıflayan turizmden negatif etkileniyor. Çin anakarasında, hem harcamalara getirilen kısıtlamalar, hem de tüketicilerin indirimli satışlar ve yurt dışından alışveriş yapmayı tercih etmeleri nedeniyle oluşan fiyat odaklı harcama eğilimlerine bağlı olarak, reel rakamlarla yüzde 2-4 civarında bir düşüş bekleniyor"

Raporda yer alan bilgilere göre, 2014'ün ilk yarısındaki döviz dalgalanmaları gerek turistik hareketlerde, gerekse harcama alışkanlıklarında, özellikle de Çinli tüketiciler üzerinde etkisini hemen gösterdi. Doğu Avrupa sıkıntı çekmeye devam ederken Batı Avrupa, euroda yaşanan değer kaybından yararlanan Asya turizmi tarafından fazlasıyla desteklendi.

Turizm kaynaklı alışverişte ciddi düşüş yaşayan Amerika ise, 2015'in ilk çeyreğinde beklenen rakamı yakalayamadı. Müşteriye sunulan hizmet anlayışında yeni bir açılım ihtiyacı duyan Japonya'da ise turizm, ülkenin pazar dinamiklerini tümüyle değiştirdi. Güney Kore ve Güneydoğu Asya'nın desteklediği Çin turizmi, Asya pazarının performansını yönlendiren bir rol oynadı.

Raporda, sektörü şekillendiren diğer faktörlerin yanı sıra özellikle turizmin küresel lüks endüstrisi performansını etkileyen en önemli faktör olduğu belirtiliyor. Raporda ayrıca dünya üzerindeki lüks tüketicisinin 140 milyondan 350 milyona çıktığı yer alırken, küresel lüks harcamalarında yüzde 30'un üzerinde pay alan Çinli tüketicilerin harcamalarının, yerel tüketimin yurtdışı tüketime doğru kaymasından sorumlu olduğu ifade ediliyor.

AA