Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(09.10 güncellendi)

Çin hisseleri, beklentilerin üzerinde gelen büyüme verisinin yatırımcı güvenini artırmada başarısız olmasının ardından düşüşü ikinci güne taşıyor. Dünyanın en kötü performans gösteren hisse senedi piyasası olan Çin’de piyasadaki düşüş engellemek için şirketlerin işlemleri askıya alınmıştı. Şirketler yeniden işleme başlaması hisse senetlerindeki düşüşlerde etkili oldu.

Şanghay Bileşik Endeksi, yüzde 4.2 gerileyerek yerel saat ile 13.36’da 3,758.50 puana indi. Endekste yükselen her bir hisse senedi için yaklaşık 6 hisse senedi geriledi. İşlemleri durdurulan şirketlerin sayısı Salı günü 96 gerileyerek 689 oldu. İşlem gören 790 hisse senedi, günlük yüzde 10’luk düşüş limitine kadar geriledi. Satıcılar, Çin piyasasının yaklaşık yüzde 50’sinin dışında tutuluyor. Şu an Çin Borsalarındaki şirketlerin yüzde 24’ü işlem görmüyor. Gayrisafi yurtiçi hasıla ikinci çeyrek dönemde yüzde 7 yükseldi. Bloomberg anketine katılan ekonomistler yüzde 6.8’lik bir büyüme öngörmüştü.

Hisse senetleri, hükümet müdahalelerinin ardından yükseliş göstermişti. Ancak yüzlerce şirketin işlemlere yeniden başlaması ile kazançlar terse dönüyor. Gösterge endeks geçtiğimiz ay yüzde 25 geriledi ve Bloomberg tarafından takip edilen 93 küresel endeks arasındaki en büyük düşüşü kaydetti. Çin’de kredili işlem traderları, Şanghay Bileşik Endeksi’nin geçtiğimiz 12 ayda yüzde 150 ralli yapmasının ardından iddialarını azalttılar.

Guosen Securities Co. traderlarından Zimmy Zuo, “Büyük gerilemenin ardından piyasadaki rallinin sürdürülebilir olduğuna güven kalmadı. Ekonomide ve şirket karlarında gözle görülür bir gelişme olmalı” dedi.