Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:00'te güncellendi)

Çin'in imalat sanayindeki sürpriz düşüş gelişen piyasa hisselerinin düşmesine neden oldu, metalleri geriletti ve Avustralya dolarının altı yılın en düşük seviyesine düşmesini sağladı. Beklenenden daha iyi çıkan şirket finansalları Avrupa hisse senetlerine destek sağlarken, ABD endeks vadeli kontratları, hisse senetlerinin yukarı yönde hareket edeceğini işaret ediyor.

Gelişen piyasa hisse senetleri düşüşünü üçüncü güne taşıdı ve Avustralya doları ABD doları karşısında yüzde 0.8 gerileyerek, Londra saati ile 10:40'ta 72.98 seviyesine indi. Euro, Avrupa'da ekonomik toparlanmanın ivme kaybettiğine ilişkin işaretlerin etkisi ile 16 önemli para biriminin 12'si karşısında düştü. Bloomberg Emtia Endeksi, altın ve bakırdaki kayıplarla birlikte 13 yılın en düşük seviyesine indi. Avrupa hisse senetleri, Vodafone Group Plc ve Air France-KLM Group gibi bazı önemli şirketlerin finansallarının analistlerin projeksiyonlarından iyi çıkmasının artından üç gün süren düşüşünü durdurdu. Amazon.com, sürpriz kar açıklamasının ardından ilk işlemlerde yüzde 17 sıçradı.

Çin'de özel sektörün açıkladığı imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) 15 ayın en düşük seviyesine inerken, Almanya'da fabrika üetimi Temmuz ayında beklenmedik bir şekilde soğudu ve Fransa'da imalat sanayi beklenmedik biçimde daraldı. Piyasalarda dikkatler Fed'in gelecek haftaki toplantısına çevrilirken, dolardaki güçlenme ham maddelerdeki düşüşlerin hızlanmasına neden oluyor. ABD'de bugün açıklanacak olan imalat sanayi PMI verisinin değişiklik göstermesi beklenmiyor ve birinci el konut satışlarının ise yavaşlaması öngörülüyor. Biogen Inc., AbbVie Inc. ve Moody’s Corp., bugün karlarını açıklayacak olan S&P 500 Endeksi hisseleri arasında yer alıyor.

Şanghay'da Shenwan Hongyuan Group Co. satış traderı Gerry Alfonso, "İmalat sanayi verisi oldukça zayıftı ve birçok analisti şaşırttı," dedi ve "Eğer bu trend önümüzdeki birkaç ayda devam ederse, ekonominin birçok analistin tahmin ettiğinden daha zayıf bir durumda olduğunu varsaymak makul hale gelecek" şeklinde görüş bildirdi.

(13:00'te güncellendi)