Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolarda yükseliş görüleceği beklentisi ile açılan uzun pozisyonlar 6 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Dolar, Çin’in yuanı devalüe etmesinden kaynaklanan düşüşleri siliyor.

Dolar önemli denkleri karşısında Pazartesi günü yükseliş göstererek Haziran’dan bu yana en kötü haftadan toparlanıyor. Spekülatörler, dolarda net uzun pozisyonları 11 Ağustos’ta sona eren haftada üst üste 8. kez artırdı. Net uzun pozisyonlar 5 yılın en uzun süreli yükseliş dönemini kaydetti. Çin Merkez Bankası’nın yuanı devalüe etmesi dolara aşağı yönlü etki yaptı. Fed’in 2006’dan bu yana ilk kez gerçekleştireceği faiz artırımını erteleyeceği spekülasyonu yapılmıştı.

Auckland’daki ANZ Bank New Zealand Ltd. kıdemli Döviz stratejistlerinden Sam Tuck, “Fed’in Eylül’de faiz artırımına gideceği ihtimali yüzde 50 civarında fiyatlanıyor. Doların değer kazanmaya devam etmesini ve Fed’in Eylül’de faiz artırmasını bekliyoruz” dedi.

Bloomberg Spot Dolar Endeksi yüzde 0.1 yükselerek Tokyo saati ile 13.17’de 1,209.98 puan oldu. Endeks geçtiğimiz hafta yüzde 1.3 gerileyerek 19 Haziran’da sona eren 5 günlük dönemden bu yana en kötü performansı sergiledi. Endeks 7 Ağustos’ta 1,220.25 puan ile yaklaşık 5 yılın en yüksek seviyesini görmüştü.

Dolar euro karşısında yüzde 0.2 değerlenerek 1.1090 dolar seviyesine geldi. Dolar yen karşısında 124.31 yenden 124.39 seviyesine geldi.