Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yuanın sürpriz devalüasyonu küresel piyasaları altüst etti. Ancak Çin'in yeni piyasa odaklı döviz kuru yine de para biriminin dünyanın en elir para birimi kulübüne girme iddiasını destekledi.

Yuanın düşüşü, Standard & Poor’s 500 Endeksi’ndeki ralliyi kırarak emtiada satış dalgasına yol açtı. Bazı ABD’li politikacılar Çin’i kur manipülatörü olmakla suçladı, ülkenin kur savaşları korkularına yol açtığını ilan etmekte hızlı davrandılar. Çin, 11 Ağustos hareketinin piyasalara söz hakkı tanıdığının sinyalini verirken öte yandan yuanı IMF'in küresel rezerv para birimleri sepetine sokmaya çalışıyor. Sepette dolar ve euro gibi para birimleri bulunuyor. Çin, Döviz kurundaki kontrolünü azaltarak IMF'in yuanı sepete ekleme değerlendirmesini etkilemeye çabalıyor. 

Bir dönem IMF’nin Çin yetkilisi olan Cornell Üniversitesi profesörü Eswar Prasad, "Daha esnek bir döviz kuruna geçişİ yuanın IMF’nin ‘Özel Çekme Hakları’na dahil olması olasılığını yükseltmeli. Bu girişim Çin'in yavaş da olsa piyasa odaklı reformlara doğru istikrarlı bir ilerleme kaydettiği sinyali veriyor. Bunlar arasında sermaye hesabı açılışı, kur esnekliği ve faiz oranı liberalleştirmesi yer alıyor" dedi.