Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Goldman Sachs Group Inc., yen ve euronun Japonya ve Avrupa’daki parasal genişlemeden dolayı zayıflayacağını, öte yandan ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu haftaki toplantısında faiz oranlarını artırmaktan kaçınacağını öngördü.

Aralarında baş Döviz stratejisti Robin Brooks’un da bulunduğu Goldman Sachs analistleri, “Yen dolar karşısında önümüzdeki 12 ayda 130 seviyesine gerileyecek. Yendeki düşüşte, Japonya Merkez Bankası (BOJ) Guvernörü Haruhiko Kuroda’nın Ekim ayında parasal teşviki artırmaya hazırlanması etkili olacak” değerlendirmesi yaptı. Analistlere göre euro dolar karşısında gelecek yıl 95 sent seviyesine düşecek. Bunda Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) parasal genişleme programını enflasyon hedefine ulaşmak için genişletmesi etkili olacak.

Analistlere göre euro ve yende Ağustos ayında Çin’in yuanı devalüe etmesiyle tetiklenen küresel piyasa düşüşünün ardından görülen yükseliş, yatırımcılara bu para birimlerinde kar satışına geçme fırsatı veriyor. Yen geçtiğimiz üç ayda yüzde 6.2 değerlenerek, 10 gelişmiş ülke muadili arasındaki en büyük yükselişi gösterdi. Euro is yüzde 4.3 güçlendi.

Goldman Sachs analistleri, “Yuanın bir ay önce devalüe edilmesi ve riskten kaçışla sonuçlanması döviz piyasasında suları bulandırdı. Riskten kaçış, son haftalarda fiyat aksiyonunun temellerden gittikçe daha fazla ayrışmasına neden oldu ki bu durum bir firsat yaratıyor” ifadelerini kullandı.

Yen dolar karşısında Tokyo saati ile 12.39’da 120.42 yenden işlem gördü. Euro dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.1350 dolara geldi.

Goldman analistleri, Fed’in faiz oranlarını Perşembe günü sabit tutma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. Analistler Fed’den faiz artırımın yakın olduğu sinyalinin gelmesini bekliyor. Goldman’a göre Başkan Janet Yellen’in basın toplantısı sırasında kullanacağı dilde ve projeksiyonlarda “güvercin” bir değişim olabilir.