Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın boğaları (fiyatlarda yükseliş bekleyen yatırımcı), ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin bu hafta bir araya gelecek olmaları ile birlikte ABD’de faizlerin yükseleceği endişesini üzerinden atamıyor.

Altın fiyatları 1 ayın en düşüğüne yakın bir seviyeden işlem görürken, yatırımcı exchange-traded fon (ETF) varlıklarını terk ediyor ve altında volatilite tekrar yükselişe geçiyor. ABD işgücü piyasasının dirençli olması ve doların güçlü seyri altındaki sıkıntıları artırırken, para yöneticilerini altında ralli görüleceği iddiasıyla açtıkları pozisyonları üçte birden fazla düşürmeye itti.

Yatırımcının merkez bankası toplantısını beklemesiyle birlikte altın ETF’lerinin değerinden geçtiğimiz hafta 2.6 milyar dolardan fazla miktar silindi. Fed fon vadelileri para politikasının bu hafta sıkılaşacağı beklentilerinin düştüğünü gösterirken, traderlar faiz artırımın yıl sonuna kadar geleceği ihtimalini yüzde 50 olarak görüyor. Borçlanma maliyetlerinin yükselmesi altının çekiciliği azaltıyor çünkü altın, tahviller gibi faiz getirmiyor.

Seattle’daki U.S. Bank Wealth Management kıdemli yatırım stratejistlerinden Rob Haworth, “Fed’in bu yıl harekete geçeceği ihtimali ve güçlü dolar altını kontrol altında tutuyor” dedi.

Altın vadelileri New York Comex’te geçtiğimiz hafta yüzde 1.6 gerileyerek ons başına 1,103.30 dolara indi. Cuma günü 1,097.70 dolar ile 11 Ağustos’tan bu yana en düşük seviye görülmüştü. MSCI Tüm Dünya Endeksi yüzde 1.9 yükseldi. Bloomberg Spot Dolar Endeksi yüzde 0.8 düştü.

ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre spekülatörler, yükseliş beklentisiyle açtıkları net uzun pozisyonları 8 Eylül’de sona eren haftada yüzde 36 azaltarak 28,286 kontrata indirdi. Düşüş beklentisiyle açılan kısa pozisyonlar yüzde 18 artarak 87,815 kontrata geldi. Kısa pozisyonlar 21 Temmuz’dan bu yana ilk kez artış gösterdi.