Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC), ABD petrol sektörünün fiyatlardaki düşüş ile darbe almasının ardından 2016 yılı için OPEC dışı ülkelerin petrol arzı ile ilgili tahminlerini düşürdü.

OPEC, Pazartesi günü yayımladığı aylık piyasa raporuna grup dışı ülkelerin 2016 yılı üretimi için beklentisini günlük 110,000 varil düşürdü. Ancak grup yine de OPEC dışı arzı gelecek yıl hafif bir şekilde genişleyeceğini öngördü. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Cuma günü yaptığı açıklama ile üretimde günlük 500,000 varil daralma olacağı tahmininde bulunmuştu.

OPEC, “ABD üretiminin azalan yatırım ve aktivitelere tepki göstermeye başladığına yönelik işaretler var. Gerçekten de tüm dikkatler ABD üretiminin ne kadar hızlı bir gerileme gösterdiği üzerinde” ifadelerini kullandı.

Batı Teksas türü ham petrol vadelileri geçtiğimiz yıl yüzde 50’den fazla gerileyerek ABD’de hizmet veren sondaj kulesi sayısında görülmemiş düşüşler görülmesini tetikledi. WTI petrol Pazartesi günü varil başına 45 dolara yakın bir seyir izliyor.