Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörleri Kurulu üyesi İbrahim çanakcı, Türkiye finans piyasalarının içinde bulunduğu zorlukların geçici olduğunu ve siyasi koşullardaki belirsizliğe ve ABD para politikasına ilişkin belirsizliğin azalması ile birlikte bu zorlukların hafifleyeceğini söyledi.

Çanakcı, Pazartesi günü Ottawa'da yaptığı konuşmada, "Kısa vadeli görünüme bakıldığında, ABD'nin faiz artırımına ilişikn beklenti doların güçlü bir şekilde değer kazanması, bölgesel jeopolitik gerilimler ve iç siyasi belirsizlikler kilit finansal piyasa göstergeleri üzerinde baskı oluşturuyor," dedi ve "Ancak orta ila uzun vadeli görünüm dikkate alındığında, ekonominin temel göstergelerini akılda tutmalıyız ve geçici şoklar üzerinde fazla odaklanmamalıyız" şeklinde konuştu.

Türk Lirası, Kasım ayındaki genel seçimler öncesi artan siyasi belirsizlikle birlikte kötüleşen güvenlik sorununun etkisi ile, son 16 yılın en uzun haftalık kayıp serisini gerçekleştirdi. ABD'de faizin artırılacağına ilişkin beklenti de riskli varlıklara yönelik iştahı azalttı ve yabancı yatırımcılar bu yıl şimdeye dek, Türk hisse senedi ve tahvillerinden rekor miktarda çıkış yaptı.

Çanakcı, "Seçimlerin ardından jeopolitik tansiyon azaldığında, iç siyasi belirsizlikler bittiğinde ve yapısal reformlar hızlandırıldığında, Türkiye ekonomisi kolaylıkla güçlü ve sürdürülebilir büyüme performansı gösterecektir," dedi ve "Türk politika yapıcıları kısa vade uzun vadeli zorlukların baskısının farkında" şeklinde konuştu.