Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar euro karşısında, Fed yetkililerinin ABD ekonomisinin bu yıl yapılacak faiz artırımını kaldıracak denli güçlü olduğunu kaydetmesinin ardından yaklaşık iki haftanın en yüksek seviyesi yakınında işlem gördü.

Dolar Salı günü, dün ABD Hazine tahvil faizlerinin yükselmesinin ardından Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratlarının yüzde 0.2 düşmesi ile birlikte fazla değişmedi. Vadeli işlem yapan traderlar, Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitme olasılığını yüzde 49 olarak görüyor. Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, son piyasa volatilitesinin ekonomi ve enflasyon görünümü için risk oluşturmasına karşın, Fed'in bu yıl faiz artırımına gideceğini düşündüğünü söyledi. Avrupa Merkez Bankası (AMB) İcra Kurulu üüyesi Peter Prate, Cenevre'de yaptığı konuşmada, AMB'nin enflasyon hedefinin risk altında olması durumunda, politika yapıcılarının "zorla harekete geçeceğini" söyledi.

Wellington'da Bank of New Zealand Ltd. piyasalar stratejisti Kymberly Martin, "ABD doları tekrar ayağa kalktı," dedi ve "Orta vadeli perspektiften bakıldığında, euro daha da düşmeli. Özellikle Fed bu yıl bir faiz artırımına giderse, para politikasında Euro Bölgesi ile ters trendde gidildiği daha açık hale gelecek"

Dolar euro karşısında, dün Mew York'ta yüzde 1 tırmandıktan sonra, Singapur saati ile 10:36'da 1.1202 seviyesine geldi. ABD para birimi euro karşısında Pazartesi günü 1.1181 ile 10 Eylül'den bu yana en güçlü seviyesini gördü. Dolar yen karşısında yüzde 0.2 düşerek 120.36 seviyesine indi. Japonya'da piyasalar tatil nedeniyle Perşembe gününe kadar kapalı.