Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Glencore hisseleri yükseldi. Emtia hala kötü görünüyor. Hindistan Merkez Bankası faizleri beklentinin üzerinde indirdi. İşte günün piyasalara yön veren önemli gelişmeleri

Glencore hisseleri yükseldi

Glencore hisseleri, yüzde 9 yükselerek Londra saati ile 10.30’da 75 peniden işlem gördü. Hisse, Pazartesi günü yaşanan sert kayıplardan biraz toparlanma gösterdi. Şirket yatırımcıları, Glencore yönetiminin söz konusu çöküşün ardından gösterdiği sessizlikten memnun değil. Legal & General Group Plc CEO’su Nigel Wilson, “Çok fazla gürültü var, yeterince sinyal yok” dedi.

Emtiadaki düşüş mü yoksa kriz mi?

Yatırımcılar, emtiada gerileme gibi görünen durumun bir krize dönüşmesinden endişeleniyor. Fed’in faiz artırımına yaklaşması ve Çin’in toparlanmada güçlük çekmesi ile birlikte 15 ayın en düşük seviyesine inen fiyatların yakın zamanda terse dönmesi düşük bir ihtimal. Emtiadaki düşüş özellikle bakırda kolay bir şekilde görülüyor.

Hindistan faiz indirdi

Hindistan Merkez Bankası, faiz oranlarını 50 baz puan düşürerek yüzde 6.75 seviyesine çekti. Söz konusu karar Bloomberg anketine katılan 52 ekonomistin sadece 1’i tarafından öngörülebildi. Güvernör Raghuram Rajan, küresel faaliyetin zayıflamasının alınan kararda etkili olduğunu söyledi. Rajan, yurtiçi talebin canlandırılmak istendiğini ifade etti. Öte yandan Hindistan yetkilileri yabancıların tahvil alımına yönelik kuralları gevşeterek yabancı yatırımcıların Asya’nın en iyi performans sergileyen tahvil piyasasına erişimine daha geniş bir izin verdi.

Euro Bölgesi’nde güven yükseldi

Euro Bölgesi’nde ekonomik güven Eylül ayında beklenmedik şekilde yükseldi. Söz konusu artışta sanayi ve hizmet sektörlerinde güveninin iyileşme göstermesi etkili oldu. Avrupa Komisyonu’nun Salı günü açıkladığı verilere göre yönetici ve Tüketici Güveninin göstergesi olan endeks Eylül ayında 105.6 seviyesine yükseldi. Endeksin Ağustos ayı seviyesi 104.1’e revize edildi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanı, ilk açıklanan 104.2 seviyesinden 104.1’e gerileme yaşanacağına işaret ediyordu. Stoxx Europe 600 Endeksi, önceki seansta yüzde 1.8 kadar aşağıda olmasının ardından Londra saati ile 10.35’te yüzde 0.4 yükseldi.

Goldman S&P 500 fiyat hedefini düşürdü

Goldman Sachs, S&P 500 fiyat hedefini düşürdü. Şirket, ABD hisselerinin yılı negatif getiri ile sonlandıracağını öngörüyor. Baş ABD hisseleri stratejisti David Kostin, S&P 500 için yıl sonu fiyat hedefini 2,100’den 2,000 seviyesine düşürdü. Kostin söz konusu kararda, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde büyümenin beklentilerden yavaş gerçekleşmesi ve petrol fiyatlarının tahminlerden düşük olmasının etkili olduğunu belirtti.