Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

ABD'de işsizlik maaşından yararlanmak için başvuranların sayısı geçen hafta arttı ve son 10 yılın en düşük seviyesi yakınında aşağı ve yukarı yönlü hareketler göstererek, işe almaların güçlü seyrini koruduğunu iaşret etti.

İşsizlik başvuruları 26 Eylül'de biten haftada 10,000 artarak 277,000'e çıktı. Bloomberg'in anketine katılan 48 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre 271,000 seviyesinde çıkması bekleniyordu. Dört haftalık hareketli ortalamalara göre işsizlik başvuruları yaklaşık iki ayın en düşük seviyesine inerken, işsizlik maaşından yaralananların toplam sayısı son 15 yılın en düşük seviyesine geriledi.

ABD'de işverenler güçlü iç talepten dolayı istihdam seviyelerini korıuyorlar. Bu, denizaşırı piyasaların durgun seyrettiği bu dönemde, işsizlik başvurularının tarihi düşük seviyeler dalgalanamasının nedenlerinden bir olarak gösteriliyor. ABD'de Çalışma Bakanlığı Cuma günü Eylül ayı için istihdam verilerini açıklayacak. Ağustos ayında 173,000 artış gösteren tarım dışı istihdamın, Bloomberg'in anketine katılan ekonomsitlerin tahminlerinin medyanına göre, 200,000 civarında artması bekleniyor.

New York'ta Standard Chartered Bank kıdemli ekonomisti Thomas Costerg, veri öncesi yaptığı değerlendirmede, "İşletmeler çalışanlarını tutuyor, zira ABD ekonomisi güçlü," dedi ve "İşsizlik maaşı başvuruları kısa vadede muhtemelen düşük seviyelerde kalacak. Bu seviyelerin daha da altına inmek zor" şeklinde görüş bildirdi.

Ekonomistlerin Bloomberg'e verdikleri tahminler 260,000 ile 286,000 arasındaydı. Önceki haftanın verisi reviz edilmeyerek 267,000'de bırakıldı.

Haftalık verilere göre daha az volatil olan dört haftalık hareketli ortalamalara göre başvurular geçen hafta 270,750'ye indi ve Ağustos ayı başından bu yana bu yana en düşük seviytesini gördü.

Süregelen işsizlik başvuruları ise 19 Eylül haftası 53,000 düşerek 2.19 milyona geriledi ve Kasım 2000'den bu yana en düşük seviyesine indi.