Bloomberght
Bloomberg HT Haberler TSPB Anketi: Tahvilde işlem hacmi düştü

TSPB Anketi: Tahvilde işlem hacmi düştü

TSPB Anketi sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 80'inden fazlası faiz ve kurdaki oynaklıkların, tahvil işlemlerindeki düşüşte etkili olduğunu düşünüyor

Giriş: 09 Ekim 2015, Cuma 13:55
Güncelleme: 09 Ekim 2015, Cuma 15:57

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) tarafından hazırlanan "Borçlanma Araçları Piyasasında Likidite İncelemesi Anketi", tahvil piyasasında yurt içi dinamiklerin yanı sıra yurt dışı faktörlerin de önemli olduğunu ortaya koydu.

TSPB'ye göre, borsa ve tezgah üstü tahvil piyasasında 2013 yılında 987 milyar liraya ulaşan yıllık işlem hacmi, geçen yıl 673 milyar liraya kadar geriledi.

Bu yılın 8 aylık döneminde ise işlemler 407 milyar lira düzeyinde gerçekleşirken, bu rakam 2013'ün aynı dönemine göre yüzde 50, 2014'ün aynı dönemine göre de yüzde 10 düşüşe işaret etti.

Bu kapsamda TSPB, son iki yılda borçlanma araçları piyasa işlemlerindeki daralmanın altında yatan nedenleri araştıran bir "Borçlanma Araçları Piyasasında Likidite İncelemesi" anketi hazırladı.

Geçen yıl gerçekleştirilen toplam tahvil işlem hacminin yüzde 87'sini temsil eden 33 finansal kurumun katıldığı anket sonuçları, tahvillerin alım satımında yurt içi dinamiklerin yanı sıra yurt dışı faktörlerin de etkili olduğuna işaret etti.

Ankete katılanların yüzde 80'inden fazlası faiz oranı ve kurdaki oynaklıkların, tahvil işlemlerindeki düşüşte kısmi ya da çok etkili olduğunu düşünüyor.

Ayrıca, katılımcıların yüzde 75'i makroekonomik göstergelerdeki kötüleşmenin, yüzde 90'ı da yurt içindeki siyasi risklerin tahvil işlemlerinde olumsuz etki yarattığını belirtiyor.

- "Küresel piyasalardaki belirsizlik, tahvil piyasasındaki likidite daralmasında etkili"

Katılımcılar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) son dönemdeki para politikası duruşunun tahvil piyasası ikincil piyasa işlemlerinde önemli olduğunu ifade etti.

Anket katılımcılarından 26'sı, sıkı para politikasının likiditeyi kısmen ya da çok azalttığını bildirdi. Bununla birlikte, 20 katılımcı da TCMB fonlama faizinin yüksek olmasının piyasadaki işlemleri olumsuz etkilediğini dile getirdi.

Yurt dışı faktörler göz önünde bulundurulduğunda, küresel piyasalardaki belirsizlik, tahvil piyasasındaki likidite daralmasının en önemli nedenleri arasında gösterilirken, 31 katılımcı dünyada risk iştahındaki azalmanın Türkiye'de tahvil ikincil piyasa işlemlerini az ya da çok etkilediğini belirtti.

Katılımcıların dörtte üçü, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasını sıkılaştıracağına yönelik beklentilerin, tahvil piyasasındaki likiditeyi az ya da çok etkilediğini düşünüyor.

AA