Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisselerinde Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası (AMB) toplantısının ardından Temmuz 2013’ten bu yana en büyük ralli yaşandı. Hisselerdeki yükseliş, AMB Başkanı Mario Draghi’nin parasal genişlemeyi ilk kez duyurduğu Ocak rallisini birle geride bıraktı. Perşembe günü Draghi, ek teşvikin yakın zamanda gelebileceğine işaret etti ve yatırımcılara umut verdi. Öte yandan iki gün önce gelen veri, Euro Bölgesi kredilerinde iyileşme olduğu sinyali vermiş ve ek önlem alınması ihtimalini zayıflatmıştı.

Londra’daki CMC Markets Plc piyasa analistlerinden Jasper Lawler, “Draghi her konuya değindi ve konuşmasında herkes için bir şeyler vardı. Ocak ayındaki bu toplantı da bir fark yaratabilir ve piyasalar bir zemin sağlayabilir. Bu durum Avrupa hisselerinde yükselişe öncülük edebilir” dedi.

Draghi, politika yapıcılar arasında kullanılabilecek enstrümanlar ile ilgili zengin bir tartışma gerçekleştiğini söyledi ve merkez bankasının Aralık ayındaki toplantısında parasal genişleme derecesini gözden geçireceğini ifade etti. AMB’nin değerlendirdiği bir opsiyon da halihazırda negatif seviyede olan mevduat faizini tekrar düşürmek.

Draghi’nin açıklamaları, Avrupa hisselerinin 2 haftadır işlem gördüğü aralığı kırmasına yardımcı oldu. Hisselerin Çin’in büyümesi ve Fed ile ilgili endişelerin etkisiyle son çeyrek dönemde değer kaybetmesinin ardından Euro Stoxx 50 Endeksi yüzde 8.1’lik yükseliş ile 4 yılın en iyi ayını kaydetmeye ilerliyor. Hisse senedi volatilite beklentileri göstergesi ise Perşembe günü 10 haftanın en düşük seviyesine indi.